Judith Butler zavrnila nagrado zaradi “homo-rasizma”

butler

butlerVodilna queer teoretičarka Judith Butler je bila povabljena na Parado ponosa v Berlinu, kjer naj bi sprejela posebno Nagrado poguma za svoje teoretsko in siceršnje delo. Butler se je Parade udeležila, a nagrado zavrnila, ker po njenem mnenju organizatorji Parade implicitno podpirajo rasistično politiko. Butler se je tako odločno distancirala od »homo-rasizma«.

V svojem govoru je dejala: »Nekatere [glbt] organizacije se izražajo na eksplicitno rasističen način oziroma se ne distancirajo od tovrstne govorice. Organizacije, ki pripravljajo Parado, ne razumejo, da je anti-rasistična politika integralni del njihovih nalog.«

Butler je s tem opozorila na problematično politiko zlorabljanja položaja glbt-skupnosti za opravičevanje rasistične politike do drugih manjšin, na primer do muslimanov. To politiko prevzemajo tudi glbt-organizacije. Suspect, organizacija, ki povezuje queer in trans migrante in ljudi nebelske rase, je z navdušenjem sprejeta odločitev Judith Butler. V svojem sporočilu za javnost poudarjajo, da je v Nemčiji homofobija in transfobija pogosto preinterpretirana v problem mladih nebelskih migrantov, medtem ko je preostanek družbe »očiščen« homofobičnih in transfobičnih pozicij in stališč.

Več:

Sporočilo za javnost Suspect >>>

Posnetek govora Judith Butler (v nemščini z angleškim prevodom) >>>


 

Written By
More from Uredništvo

Novice od tu

Samo še GOR, A Ne? Na Metelkovi smo v zadnjih letih že...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja