Obama bo nagovoril glbt-aktivistke in aktiviste

obama

obamaAmeriški predsednik Barack Obama, ki bo decembra prejel Nobelovo nagrado za mir, se bo danes udeležil vsakoletnega svečanega srečanja največje ameriške organizacije, ki se zavzema za gltb-pravice Human Rights Campaign. S tem bo potrdil svojo volilno zavezo, da se bo zavzemal za človekove pravice gejev in lezbijk. V času svojega mandata se je že zavzel za odpravo politike »don’t ask don’t tell«, ki gejem dovoljuje služenje v ameriški vojski (nihče jih ne sme vprašati po spolni usmerjenosti), a jim hkrati prepoveduje govor o homoseksualnosti. Politiko »don’t ask don’t tell« je v devetdesetih vpeljal Bill Clinton, ki je s tem rešil burno razpravo, ali homoseksualci lahko služijo v ameriški vojski ali ne. Clinton je bil tudi edini ameriški predsednik, ki se je leta 1997 udeležil letnega srečanja Human Right Campaign in nagovoril udeleženke in udeležence srečanja.

oat: left; margin-right: 5px;” class=”outline” alt=”obama” src=”images/stories/Image/blog/obama.jpg” width=”250″ height=”181″ />Ameriški predsednik Barack Obama, ki bo decembra prejel Nobelovo nagrado za mir, se bo danes udeležil vsakoletnega svečanega srečanja največje ameriške organizacije, ki se zavzema za gltb-pravice Human Rights Campaign. S tem bo potrdil svojo volilno zavezo, da se bo zavzemal za človekove pravice gejev in lezbijk. V času svojega mandata se je že zavzel za odpravo politike »don’t ask don’t tell«, ki gejem dovoljuje služenje v ameriški vojski (nihče jih ne sme vprašati po spolni usmerjenosti), a jim hkrati prepoveduje govor o homoseksualnosti. Politiko »don’t ask don’t tell« je v devetdesetih vpeljal Bill Clinton, ki je s tem rešil burno razpravo, ali homoseksualci lahko služijo v ameriški vojski ali ne. Clinton je bil tudi edini ameriški predsednik, ki se je leta 1997 udeležil letnega srečanja Human Right Campaign in nagovoril udeleženke in udeležence srečanja.Navkljub načelni Obamovi podpori pa nekateri glbt-aktivisti in aktivistke v Ameriki niso zadovoljni z dosedanjim delovanjem predsednika. Obama je namreč le izrazil nestrinjanje s politiko »don’t ask don’t tell« in zakon, ki prepoveduje medsebojno priznanje homoseksualnih porok v ameriških zveznih državah, označil za diskriminatornega, ničesar konkretnega pa še ni storil za odpravo obeh diskriminatornih praks.

Obama bo nagovoril glbt-aktivistke in aktiviste dan pred Pohodom na Washington, vsakoletnim političnim shodom, s katerim v Ameriki opozarjajo na diskriminatorni položaj glbt-oseb.

Več:

Spletna stran Human Rights Campaign >>>

Pohod na Washington >>>

Poročilo BBC >>>

Written By
More from Uredništvo

Za razbijanje zidu predsodkov

V tednu pred Parado ponosa v Ljubljani podporo paradi izrekajo številni, med...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja