Začele so se 8. športne igre “Gay Games”

otvoritveniogej

otvoritveniogej»Na teh športnih igrah nimam nobenih nasprotnikov, le prijatelje, združene v enotnost. Pomembni so sodelovanje, vključenost in osebni dosežki.« S temi besedami je razkrit gej Matthew Mitcham, dobitnik zlate medalje na olimpijadi v Pekingu leta 2008, slavnostno prisegel v imenu lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev na včerajšnji otvoritveni slovesnosti na osmih svetovnih glbt-športnih igrah Gay Games, ki potekajo v Koelnu v Nemčiji. Na igrah sodeluje nekaj več kot 9000 udeleženk in udeležencev iz 65 držav, ki se bodo v naslednjem tednu pomerili v 26-ih različnih športnih panogah. Med njimi je tudi deset udeleženk in udeležencev iz Slovenije, ki tekmujejo v atletiki, namiznem tenisu, teku in bowlingu.

Udeležence iger – najstarejši tekmovalec je star 91, najstarešja tekmovalka pa 86 let, oba iz ZDA – sta pozdravila tudi koelnski župan Juergen Roters in nemški zunanji minister Guido Wasterwelle. Župan je svojo dolžnost opravil v Jankovićevem stilu (»Koeln je najlepše mesto na svetu. Dobrodošli!«), stoječe ovacije pa je doživel nemški zunanji minister, razkrit gej, ki se je slovesnosti udeležil skupaj s svojim partnerjem Michaelom Mronzom.

38″ width=”350″ src=”images/stories/otvoritveniogej.jpg” alt=”otvoritveniogej” style=”float: left; margin-right: 5px;” />»Na teh športnih igrah nimam nobenih nasprotnikov, le prijatelje, združene v enotnost. Pomembni so sodelovanje, vključenost in osebni dosežki.« S temi besedami je razkrit gej Matthew Mitcham, dobitnik zlate medalje na olimpijadi v Pekingu leta 2008, slavnostno prisegel v imenu lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev na včerajšnji otvoritveni slovesnosti na osmih svetovnih glbt-športnih igrah Gay Games, ki potekajo v Koelnu v Nemčiji. Na igrah sodeluje nekaj več kot 9000 udeleženk in udeležencev iz 65 držav, ki se bodo v naslednjem tednu pomerili v 26-ih različnih športnih panogah. Med njimi je tudi deset udeleženk in udeležencev iz Slovenije, ki tekmujejo v atletiki, namiznem tenisu, teku in bowlingu.

Udeležence iger – najstarejši tekmovalec je star 91, najstarešja tekmovalka pa 86 let, oba iz ZDA – sta pozdravila tudi koelnski župan Juergen Roters in nemški zunanji minister Guido Wasterwelle. Župan je svojo dolžnost opravil v Jankovićevem stilu (»Koeln je najlepše mesto na svetu. Dobrodošli!«), stoječe ovacije pa je doživel nemški zunanji minister, razkrit gej, ki se je slovesnosti udeležil skupaj s svojim partnerjem Michaelom Mronzom. 

zupanČeprav ga je številčna nemška ekipa – samo iz Koelna na igrah sodeluje 900 glbt-športnikov in športnic – najprej pozdravila z žvižgi, je 10.000 glava množica na stadionu z nekaj minutnim aplavzom navdušeno prekinila njegov govor, ko je dejal, da je na svetu še vedno več kot 70 držav, ki homoseksualnost kriminalizirajo in 7 držav, v katerih je za homoseksualnost predpisana smrtna kazen. Te države tovrstno politiko utemeljujejo v religiji, a, kot je poudaril Wasterwelle, »nobena religija ne more upravičiti ubijanja.« Po aplavzu je nadaljeval: »Nekateri takšno politiko utemeljejuje v svoji kulturi. Ampak to ni kultura! To je ravno nasprotno.« 

mattPrve svetovne glbt-športne igre so potekale leta 1982 v San Franciscu. Osnoval jih je Tom Waddell, ameriški športnik in zdravnik, ki je leta 1968 ZDA zastopal na poletnih olimpijskih igrah in v teku dosegel šesto mesto. Waddell je igre izvorno poimenoval »Gay Olimpics«, vendar je bil potem, ko ga je ameriški olimpijski komite tožil zaradi uporabe izraza »olimpijada«, prisiljen spremeniti ime v »Gay Games«. Waddell je umrl za adisom leta 1987, od leta 1990 pa na glbt-športnih igrah podeljujejo posebno nagrado Toma Waddella. Na včerajšnji slovestnosti sta jo prejela lezbična aktivistka Sara Waddell Lewinstein – s Tomom sta skupaj vzgojila hčerko Jessico – in aids-aktivist Brent Nicholson Earle. 

hazel Otvoritveno slovesnost, ki se je začela z mimohodom vseh sodelujočih držav (Slovenija ni vzbudila bistvenega zanimanja, bistveno večjega pa država, ki je hodila za slovensko delegacijo – Južna Afrika. Nekatere še vedno bolijo ušesa od Vavuzel!), sta v zabavnem delu popestrili švedska zmagovalka resničnostnega šova Idol Agnes Carlsson in iz naftalina potegnjena Taylor Dayne, ki je konec osemdesetih blestela z uspešnico »Tell It To My Heart«. Dayne je sicer v spektakularnem vrhuncu otvoritvene slovesnosti z ognjemeti odpela himno letošnjih glbt-športnih iger »Facing A Miracle«. Navdušen aplavz jo je ganil do solz. »Glbt-skupnost me je vedno podpirala. Hvala vam. Čas je, da tudi jaz nekaj vrnem tej skupnosti,« je dejala.

Letošnje glbt-športne igre, ki potekajo pod sloganom »Be part of it«, je zaznamovala tudi nedavna tragedija na Love Parade v Nemčiji, v kateri je umrlo 21 ljudi. Poleg minute tišine v spomin na preminule na otvoritveni slovesnosti, so organizatorji iger okrepili tudi varnostne ukrepe. 

Naslednje igre Gay Games bodo potekale leta 2014 v Clevelandu v ZDA.

[Slike: (1) Olimpijski ogenj, (2) minister Waterwelle in župan Roters, (3) Matthew Mitcham (desno) in  (4) Taylor Dayne]
Iz Koelna za Narobe blog: Roman Kuhar

Več:

Uradna stran Gay Games 2010 >>>

Uradna himna Gay Games 2010 Facing A Miracle (Taylor Dayne) >>>

Fotoreportaža (foto: Mitja Blažič):

juzna_in_tai

Tajska in južnoafriška ekipa – najpogosteje fotografirani ekipi na otvoritveni slovesnosti

rusija_in_sloi

Začetek mimohoda držav (Rusija, Slovenija, Južna Afrika …)

spain_in_pakii

Številčna ekipa Španije in le za vzorec Pakistana in Peruja. A važno je sodelovati …

slovenija

Slovenska ekipa pri mimohodu na stadionu

noborder

Čeprav Gay Games posnemajo mimohod držav, tipičen za olimpijade, so nekateri opozarjali na potencialen nacionalizem, ki ga takšno deljenje lahko prinaša. Brez nacij, brez meja …

otvoritevbaloni

Začetek otvoritvene slovesnosti: mavrica pokrije celoten planet.

nagrajenci

Nagrajenca posebne nagrade Toma Waddella.

ogenjskupna

Dvig mavrične zastave in olimpijski glbt-ogenj.

himna

Taylor Dayne med petjem himne Facing the Miracle.

himan2

Veliki finale in ekipa Slovenije (spodaj).

slovenska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Written By
More from Uredništvo

PinkPaper ne objavlja več

Po 25 letih je z objavljanjem novic o lgbt-skupnosti v Veliki Britaniji...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja