Poziv k bojkotu Eurosonga in parade ponosa v Tel Avivu

Bojkotirajmo Eurovizijo in parado ponosa v Tel Avivu; Vir: PinkWatchingIsrael

Letošnjo tekmovanje za pesem Evrovizije (bolj poznano pod imenom Eurosong) se bo odvijal v Izraelu, državi, ki želi evropski javnosti pokazati prijazen in toleranten obraz. Globalno gibanje BDS je podprlo poziv palestinskih kvirovskih organizacij k bojkotu tako Eurosonga kot tudi parade ponosa v Tel Avivu, ki ju Izrael izkorišča za pinkwashing kampanjo (t.j. taktika države ali podjetja, da se predstavlja kot LGBT prijazna, in s tem preusmeri pozornost proč od negativnih plati). Poziv je do danes podprlo 66 LGBTIQ, feminističnih in drugih organizacij iz skoraj 20 držav, med njimi tudi Društvo ŠKUC, Legebitra in Zavod TransAkcija iz Slovenije.

Stanje v Izraelu

Protesti so  dosegli vrh 15. maja 2018, na sedemdesetletnico nakbe (dan katastrofe, etničnega čiščenja[1], ko je moralo 700.000 Palestink_cev zbežati od doma pred oboroženimi silami na novo nastajajoče države Izrael). V tem času, se pravi od začetka protestov do vrhunca, je bilo več kot 60 palestinskih protestnic_kov v Gazi, kjer so se odvijale demonstracije, ubitih, ranjenih pa je bilo skoraj 13.000. Do danes pa je izraelska vojska ubila več kot 200 neoboroženih Palestink_cev in jih ranila 18.000.

Ko je na 12. maja 2018 na Eurosongu Netta Barzilai v imenu Izraela zmagala s svojo pesmijo Toy, ki je bila izredno »pop ameriško feministično« usmerjena, je izgledalo, da Izrael vzpodbuja ljubezen, enakopravnost in vero, da lahko vsak_a premosti težave, nič pa ni bilo rečenega o protestih, pobijanju protestnic_kov, otrok, ki so se znašli pred bojnim ognjem, o številu žrtev, ki je vsak teden naraščalo, medtem ko je bil preostanek države Izrael vzhičen nad naprednostjo lastne družbe.

Grafični prikaz žrtev Velikega pohoda vrnitve do 30. marca 2018 do 15. maja 2018.

 

Ambasador_ka Izraela

Da Izraelke_ci na pomembnejših vladnih položajih želijo vzpostaviti varljivo sliko o svoji državi, niti ne skrivajo. Za promocijo videza liberalne in tolerantne države je bilo Ministrstvu za zunanje zadeve dodeljenih dodatnih dva milijona dolarjev.

»Poslali bomo dobro znane romanopiske_ce in pisateljice_e delat čez veliko lužo, v gledališča, na razstave. Na ta način pokažemo lepši obraz Izraela, ki ni le v kontekstu vojne,« je že leta 2009 dejal Arye Mekel.

To strategijo so poimenovali Brand Israel, katere glavna naloga je prepričati preostal svet, da je Izrael dom hedonizma, progresivnosti in svobode ter preusmeriti pozornost proč od Palestink_cev.

Parada ponosa, ki se bo letos odvijala v Tel Avivu skupaj z Evrosongom, je novost, ki je bila uvedena kot metoda prepričevanja o tolerantnosti. Država želi izkoristiti LGBT-skupnost kot lepo zgodbo sprejemanja, medtem ko nadaljuje z etničnim čiščenjem Palestink_cev. Udeleženke_ce parade ponosa v Tel Avivu želi država Izrael po besedah predsednika IGY (Israeli GayYouth) YanivaWeizmana spreobrniti v »ambasadorke_je Izraela«.

BDS – Bojkot, dezinvesticije in sankcije

BDS je gibanje, ki ga vodijo Palestinke_ci, in se zavzema za pravice, svobodo in enakopravnost Palestink_cev. Preraslo je v globalno gibanje, ki združuje številne druge organizacije, akademike_čarke, verske skupnosti, združenja ipd.

Kot navdih jim služi uspešno južnoafriško gibanje proti apartheidu, palestinski BDS pa zahteva, naj jih Izrael neha pobijati, diskriminirati in zavračati pravice Palestink_cev, da se ti lahko vrnejo v svoje domove.

BDS  gibanje želi  Izrael s pritiskom prepričati  v sprejem treh glavnih točk, ki bi jih moral upoštevati po mednarodnem pravu:

  1. Končati okupacijo in kolonizacijo palestinskih območij in porušiti zid, ki ločuje ozemlja poseljena s Palestinkami_ci in ozemlja, kjer živijo judi_nje.
  2. Prepoznati temeljne pravice palestinskih prebivalk_cev Izraela in jim vrniti enakopravnost
  3. Spoštovati, ščititi in promovirati pravice palestinskih begunk_cev, da se lahko vrnejo v svoje domove oz. dobijo svojo lastnino nazaj, kakor je določeno v resoluciji 194 Generalne skupščine Združenih narodov

BDS gibanje ima neformalno podružnico tudi v Sloveniji. Gibanje za pravice Palestincev je civilno-družbena iniciativa, ki z združenjem prostovoljnih posameznic_kov v solidarnosti podpira boj za pravice in enakopravnost Palestink_cev. Delujejo na področju osveščanja javnosti o stanju v Palestini in Izraelu (dogodki, okrogle mize), na področju zagovorništva (na državni in evropski ravni, na slednji v okviru mreže ECCP) in seveda podpirajo globalno gibanje BDS.

Viri:

Pinkwatching Israel (poziv)

BDS

The New York Times

Aljazeera

Youtube

PinkwatchingIsrael

Gibanje za pravice Palesticev

Facebook

_____________________________________________________________

[1]Etično čiščenje razumemo, kot ga je opisala Komisija strokovnjakinj_ov pri Združenih narodih, katerih naloga je bila preiskati kršitve mednarodnega humanitarnega prava na ozemlju nekdanje Jugoslavije. V poročilih o svojem delu je omenjena komisija med drugim zapisala, da je etnično čiščenje polika, ki jo je oblikovala ena etnična ali verska skupina z namenom nasilne odstranitve civilnega prebivalstva druge etnične ali verske skupine z določenega ozemlja. Prakse, ki so del etičnega čiščenja lahko vključujejo: umore, mučenje, samovoljna pridržanja, izvensodne poboje, posilstva in spolne napade, hude telesne poškodbe civilnega prebivalstva, zapiranje civilnega prebivalstva v geta, nasilno preseljevanje civilnega prebivalstva, uničevanje lastnine, nezakonito prisvajanje lastnine … Več na: http://www.un.org/en/genocideprevention/ethnic-cleansing.html
Tags from the story
Written By
More from Romana Ronkali

In memoriam: Mary Oliver

V četrtek, 17. januarja 2019, se je pri 83 letih od nas...
Read More