Predavanje: Nasilje v lgbtiq-partnerskih razmerjih

predavanje - kolaz - 16. 9. 2014
predavanje - kolaz - 16. 9. 2014Kdaj: torek, 16. 9. 2014 ob 19.30
Kje: Cafe Kolaž, Gornji trg 15, Ljubljana

Na predavanju bo dipl. socialna delavka in svetovalka na področju nasilja Mateja Merkandel predstavila svoje diplomsko delo o nasilju v lgbtiq-partnerskih razmerjih.

“Kaj to tudi obstaja?!”
(odziv naključnega sogovornika ob omembi teme nasilja v lgbtiq-partnerskih razmerjih)

Nasilje v lgbtiq-partnerskih razmerjih je pojav, ki je vseprisoten, vendar, praviloma, spregledan. Organizacije, ki se ukvarjajo bodisi s preprečevanjem nasilja, bodisi z lgbtiq-aktivizmom teme nimajo v svojem programu – z njo se težko sooča tudi sama skupnost. Poleg splošnega zanikanja nasilja v družini in partnerski zvezi, je posredi še to, da so lezbična in gejevska razmerja že tako na udaru večinske družbe, pogosto razvrednotena, označena so za slaba, neljubeča in povsem seksualizirana. Hkrati pa so nepripoznana in pogosta prikrita v večinskem okolju, od tod pa izvira še večji strah, da bi bila še bolj zaznamovana, če bi spregovorili tudi o težavah.

Kakšne so specifike raziskovanja tovrstne tematike; katere so oblike nasilja ter dejavniki tveganja za nasilje; zakaj žrtve ostajajo v zlorabljajočem odnosu ter kaj otežuje iskanje pomoči in nenazadnje, kako sploh mislimo in razumemo nasilje – to so teme, ki jih bomo poskušali osvetliti.

Mateja Merkandel trenutno deluje kot svetovalka na področju nasilja. S temo Nasilje v lgbtiq-partnerskih razmerjih je diplomirala na Fakulteti za socialno delo.

Vljudno vabljeni in vabljene!

Written By
More from Uredništvo

Parada: Policisti o paradah

Parado ponosa v Ljubljani vsako leto varujejo policisti. Čisto na začetku novega...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja