Prenašaj sporočilo, ne virusa

irenasimon

irenasimonČeprav Slovenija še vedno sodi med države z nizkim številom okužb z virusom HIV, število okuženih vendarle narašča. Zato so preventivne akcije še kako potrebne in pomembne. Irena Klavs (na sliki zgoraj) z Inštituta za varovanje zdravja je na včerajšnji tiskovni konference poudarila, da smo v Sloveniji »relativno slabo uspešni pri zamejevanju širjenja virusa HIV predvsem med MSM (moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi«. Hkrati je poudarila, da je testiranje na virus HIV dostopno vsem, saj vsak za to lahko zaprosi svojega osebnega zdravnika. Simon Maljevac (na sliki spodaj) iz Legebitre je ob tem poudaril, da stvar vendarle ni tako enostavna: »Omeniti svojemu osebnemu zdravniku, sploh če prihajaš iz skupine MSM, da se želiš testirati za virus HIV, je zelo težko. To pomeni, da posledično lahko razkriješ svojo seksualno identiteto. In homofobijo najdemo tudi v zdravniških krogih.«

>

Zaradi stigme, ki jo populacija MSM v Sloveniji še vedno doživlja, bi bilo smiselno pogosteje omogočiti testiranje na virus HIV na mestih srečevanja MSM. Takšno testiranje so letos organizirali med Parado ponosa v Ljubljani in že nekajkrat tudi v klubu K4. V obeh primerih je bil odziv na takšno možnost testiranja dober.

sporociloOb svetovnem dnevu boja proti aidsu so na Ministrstvo za zdravje pripravili novo strategijo boja proti aidsu, skupaj z  Inštitutom za varovanje zdravja, Svetovno zdravstveno organizacijo, društvi DIH, Legebitra in Škuc Magnus, Fakulteto za družbene vede, Zvezo društev na področju drog v Sloveniji CARS in z društvom študentov medicine Slovenije pa so pripravili tudi kampanjo Prenašaj sporočilo, ne virusa. Akcija je namenjena predvsem mladim, zato na Facebooku že poteka nagradni natečaj, kjer se sodelujoči lahko potegujejo za tri nagradna sodelovanja. Nagradili bodo najboljši video spot, glasbeni posnetek, strip, zgodbo, sporočilo, misel, fotografijo, plakat, slogan z najbolj kreativno rešitvijo »kako preprečiti širjenje virusa HIV«.

V Sloveniji je po podatkih Inštituta za varovanje zdravja z virusom HIV okuženih 299 oseb. V letošnjem letu so na novo zabeležili 41 primerov, med njimi 25 moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. En moški in pet žensk so se okužili pri heteroseksualnih spolnih odnosih, preostalih pa, kot piše v poročilu IVZ, niso mogli uvrstiti v »nobeno od znanih skupin z višjim tveganjem«.

Več:

Spletna stran kampanje Prenašaj sporočilo, ne virusa >>>

Stran kampanje na Facebooku >>>

Strategija preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV za obdobje 2010-2015 >>>

Poročilo Inštituta za varovanje zdravja >>>

 

Written By
More from Uredništvo

Fairy Queen Garden Party

Klub Tiffany petek, 18. 7 .2014, ob 23ih Klub Tiffany vabi na...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja