»Človek je mehurček«

rizzi

rizziEvropska prestolnica kulture je v tem tednu gostila priznanega belgijskega umetnika Jana Fabra. Jan Fabre, ki je tudi umetniški vodja gledališke hiše »Troubleyn« v Antwerpnu, se Mariboru predstavlja kot režiser predstave »Droge so me obdržale pri življenju«, pri kateri sodeluje z Anthonyjem Rizzem, frankfurtskim plesalcem in koreografom.

Jan Fabre se v Mariboru predstavlja tudi z razstavo »Umetnost me je obranila zapora«, kjer so razstavljeni posnetki njegovih performansov, in s slovenskim prevodom knjige »Nočni zapisi«, ki je izšla pri Založbi KMŠ.

»Droge so me obdržale pri življenju« je gledališko-plesni performans, ki je delno avtobiografski, saj je idejno zasnovan na življenjski zgodbi nastopajočega plesalca, Antonyja Rizzija. Rizzi je hiv pozitiven gej, ki pred občinstvo postavlja svoje telo, napolnjeno s kemijo. Vendar Rizzi številne farmacevtske pilule, ki jih sam ima za najodličnejše »ready-made« umetniške produkte 21. stoletja, ne uporablja kot sredstva za podaljševanje življenja, ampak kot droge, s katerimi dosega meje lastnega življenja. Telesna reakcija na določeno kombinacijo legalnih in/ali ilegalnih drog je vse, kar on je – bodisi kot plesalec bodisi kot orgazmičen ljubimec, ki v telesnih užitkih in bolečinah išče nove možnosti svoje ustvarjalnosti. »Sem bolan?«, je vprašanje, ki ga Rizzi skozi vso predstavo postavlja občinstvu, medtem ko vojnim bitkam svojega telesa dodaja milne mehurčke, svoje najljubše fantazijske rekvizite, simbole krhkosti in minljivosti človeškega življenja. »Homo bulla est«, človek je mehurček, zaključi Rizzi. »Droge so me obdržale pri življenju« je zagotovo terapevtski »overdose« v svetu medikalizacije in biooblasti.

Za Narobe smo si par besed izmenjali z Antonyjem Rizzem, nastopajočim plesalcem in igralcem.

O čem govori predstava »Droge so me obdržale pri življenju«? Predstava bi naj temeljila na dogodkih iz tvojega življenja …

»Dogodki iz mojega življenja so služili za inspiracijo pri ustvarjanju lika, ampak sama predstava ni popolnoma avtobiografska. Predstava govori o uporabi zdravil in drog, o vseh legalnih in ilegalnih drogah, ki jih uporabljamo, da se ohranimo pri življenju. Ni slabe in dobre strani. Recimo, da te diagnosticirajo za hiv pozitivnega. To lahko razumeš kot nekaj tragičnega, lahko pa pač sprejmeš kot del svojega življenja. Gre za to, da poskušaš videti dobre strani v slabih situacijah«.

Kako se predstava osredotoča na tematiko hiv-a in homoseksualnosti?

»Preko zdravil in drog, ki me ohranjajo pri življenju. Gre za monolog geja, ki ima hiv«.

Ali predstava poskuša podirati tabuje o hivu?

»Ne gre toliko za podiranje tabujev, ampak bolj za osebni pogled na to, kaj bolezen dejansko je. Ne govori o gejevskih pravicah ali, saj veš, o ‘morali bi nam dovoliti poroke’, ampak o preživetju«.

Mihael Topolovec

Na fotografiji: Antony Rizzi

Foto: Mihael Topolovec

»Droge so me obdržale pri življenju« (EPK) >>>

Written By
More from Uredništvo

Iz Francije: Frédéric Hay proti banki Crédit agricole ali o pomenu istospolne partnerske oz. zakonske zveze

Čeprav se običajno na uzakonitev istospolnih partnerskih zvez gleda kot na velik...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja