Slovnica 18/19

slovnica

Zadnjič sem na radiu poslušala o številčnih in nuklearnih družinah – družine, mavrične ali nemavrične, jedrne ali razširjene, so velike ali majhne; morda so številne družine srečne, zagotovo pa niso številčne. Beseda številčen se nanaša na številke ali števila, beseda številen pa izraža veliko število oseb (ali česa drugega). Prav tako je bolje uporabiti zvezo jedrna družina kot pa nuklearna.

Pogosto preberemo ali zapišemo, da je nekdo outiran -a ali da je naredil/naredila  coming out, pojavljajo pa se tudi zapisi avtiran, avtirana. Odsvetujem zapis  narediti coming out. Morda je avtiran ali avtirana videti še nekoliko nenavadno, vendar, zakaj pa ne!

Pogosto opažam besedno zvezo zgledati bolje/slabše ipd.; pravilnejši zapis te besede je »izgledati«. Jezikovni priročniki pa nam celo kažejo, da je namesto »izgledati«/»zgledati« bolje uporabiti druge besedne zveze, in sicer: »ustvarjati videz«, »je videti«, »se zdi«, na primer: zgleda/izgleda bolje → je videti bolje.

Tudi z obrazili je križ. Predvidevamo, da je besedna zveza »z diskriminatornimi izjavami« pravilna, a Slovenski pravopis in Slovar slovenskega knjižnega jezika nam namigneta, da naj uporabimo obliko »z diskriminacijskimi  izjavami …«

Kljub temu da sem v tej rubriki že pisala o hegemoniji moškega slovničnega spola, ne bo odveč, če ponovim, da je raba ženskih slovničnih oblik sporadična; v nekaterih krajih pa, kot da je ne poznajo: na mednarodni dan pismenosti sem se udeležila posveta Bralnega društva in v rabi ženskega spola se je izkazala precejšnja nepismenost. Profesorice in doktorice so namreč še vedno profesorji in doktorji, tudi doktorico Grosman še vedno naslavljajo »doktor Grosmanova«.

Tags from the story
More from Zala Hriberšek

Suzana Tratnik: Rezervat

Vrt in knjiga Suzana Tratnik, Rezervat, Litera, 2012. Deklica je rada sedela...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja