Sovražni govor na TV Pink BiH

TV Pink BiH

TV Pink BiHPrejšnji četrtek je TV Pink BiH predvajala oddajo »Zabranjeni forum« (Prepovedani forum) na temo »Gejevske zakonske zveze v BiH«. Med oddajo so lahko gledalci in gledalke prek mobilnih pisali kratka sporočila, ki so bila objavljena med oddajo. Veliko teh sporočil je bilo sovražnih do gejev, lezbijk in biseksualnih oseb, vsebovali so tudi pozive k diskriminaciji in nasilju.

Na sovražni govor se je odzvalo Udruženje Okvir (Združenje Okvir), ki je televizijsko postajo TV Pink BiH opozorilo, da je z objavo tovrstnih kratkih sporočil kršila 4. člen Kodeksa o oddajanju RTV programa, ki prepoveduje sovražni govor. Pri združenju so v sporočilu za javnost spomnili, da so se na sovražni govor in pozivanje k nasilju v medijskem prostoru odzvali že novembra 2011, in sicer v povezavi z isto oddajo na temo »Sprememba spola – telo kot past2. Tudi takrat je televizijska postaja Pink TV BiH kršila 4. člen omenjenega kodeksa in bila posledično oglobljena z 2000 markami (približno 1040 EUR).

»Kljub temu se še vedno dogaja, da vodilni RTV servisi izkoriščajo javni prostor za senzacionalistično in diskriminatorno predstavljanje lgbtiq-skupnst, kjer se lgbtiq-osebe predstavljajo kot odklonske, bolne, nevarne za družbo, proizvod zahodnega, “modernega” načina življenja,” so še zapisali pri Združenju Okvir in javnost pozvali, da se odzove na takšne primere in skupaj deluje pri zmanjševanju in preprečevanju sovražnega govora.

Eva Gračanin

Sporočilo za javnost Združenja Okvir >>>

Queer.hr: Udruženje Okvir reagiralo na homofobiju gledatelja! >>>

Written By
More from Uredništvo

Homofobnim državam prepovedati udeležbo na OI

Britanski aktivist za človekove pravice Peter Tatchell je pred dnevi pozval Organizacijski...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja