Gejevskemu paru slovensko sodišče priznalo starševstvo

nova

novaPotem ko je v začetku tega leta Vrhovno sodišče potrdilo odločbo Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je istospolnemu paru priznalo tujo sodobno odločbo o posvojitvi otroka, je Okrožno sodišče enako odločilo tudi v primeru drugega gejevskega para iz Slovenije, ki je v ZDA s pomočjo nadomestne matere dobil otroka. Očetoma so priznali, da sta “naravna, skupna in enakovredna pravna starša” otroka. Okrožno sodišče je torej potrdilo ameriško sodno odločbo, ki je zdaj veljavna tudi v Sloveniji. Tako imamo pri nas že dva gejevska para z otrokom s priznano tujo sodno odločbo.

Počasi se ustvarja sodna praksa, ki je zelo ugodna za istospolne starše ali tiste, ki si to želijo postati. Pomemben korak k temu bo tudi sprejetje novega Družinskega zakonika, katerega sprejetje je s še enim priznanjem tuje sodne odločbe še toliko bolj gotovo.

Tako kot v primeru prvega gejevskega para, tudi v tem primeru Vrhovno državno tožilstvo lahko v tridesetih dneh vloži zahtevo za varstvo zakonitosti. Če se bo to zgodilo, upajmo, da bo Vrhovno sodišče odločilo enako kot v primeru prvega para – da taka odločitev ni v nasprotju s slovenskih pravnim redom.

Več:

Sodba sodišča (pdf) >>>

Written By
More from Uredništvo

Transspolnost v stripu: Večer s Sophie Labelle, striparko, transfeministko in aktivistko

17. marec I 19.00 I Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana  Zavod TransAkcija...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja