Umrl je judovski gej, ki je preživel holokavst

Beck

BeckZadnji znani Jud, ki je preživel holokavst in je bil tudi gej, je v nedeljo v Berlinu umrl samo nekaj dni pred svojim 89. rojstnim dnevom, poročata PinkNews.co.uk in Jerusalem Post. Gad Beck je bil član sionističnega odporniškega gibanja med drugo svetovno vojno in zagovornik gejevskih pravic v Nemčiji po 2. svetovni vojni, ko je bila homoseksualnost še nelegalna.

V času nacističnega režima se je preoblekel v člana Hitlerjeve mladine in vstopil v deportacijsko taborišče, da bi osvobodil svojega ljubimca Manfreda Lewina. Vendar Lewin ni želel zapustiti svoje družine, s katero je bil kasneje deportiran v Aushwitz, kjer je bil ubit.

Življenje Becka je bilo dokumentirano v dveh filmih, in sicer v “The Life of Gad Beck” (Življenje Gada Becka) in “Paragraph 175”. V slednjem je prikazano nacistično preganjanje homoseksualcev na podlagi takratnega kazenskega zakonika, ki je omogočal deportacijo tisočev homoseksualcev na okupiranih ozemljih.

Ko so se nacistične politike do Judov zaostrile, se je Beck pridružil nelegalnemu sionističnemu odporniškemu gibanju Chug Chaluzi in s pomočjo svojih gejevskih poznanstev reševal Jude v Berlinu. Tik pred koncem vojne leta 1945 ga je izdal judovskih vohun, ki je delal za Gestapo. Zaprli so ga v prehodno taborišče v Berlinu, od koder so ga osvobodile zavezniške sile.

V Izrael je emigriral leta 1947 in se v Nemčijo vrnil leta 1979, kjer je bil imenovan na mesto direktorja judovskega centra za izobraževanje odraslih (Jewish Adult Education Centre) v Berlinu.

Becka je preživel njegov partner Julius Laufer, s katerim sta bila par 35 let.

Na fotografiji Gad Beck.

Eva Gračanin

Edmund Broch: Last known gay Jewish survivor of the Holocaust dies (PinkNews.co.uk) >>>

Written By
More from Uredništvo

Začenja se Teden Parade ponosa 2012

Jutri se začenja Teden parade ponosa 2012, in sicer z Dnevom družin,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja