Ustavno sodišče – tretjič

sestava_jesen_2011

sestava_jesen_2011Ustavno sodišče na torkovi seji (22. 11. 2011) ni sprejelo odločitve o dopustnosti referenduma o Družinskem zakoniku, zato se v medijih pojavlja razprava o tem, ali ustavne sodnice in ustavni sodniki zavlačujejo s sprejetjem odločitve zaradi prihajajočih volitev.

O tem sta se izrekla nekdanja predsednica in predsednik Ustavnega sodišča Dragica Wedam Lukić in Janez Čebulj. Menita, da je včasih zadeva tako zapletena, da ni mogoče upoštevati 30-dnevnega instrukcijskega roka. Po njunem mnenju trenutna politična situacija ne vpliva na dolžino odločanja sodišča.

Čebuj je ob tem dejal, da bi sicer moralo biti običajno, da se sodišče drži predpisanih rokov, se pa je že zgodilo, da je ustavno sodišče o zadevi odločalo štiri, pet ali šest mesecev. Pojasnil je, da pri odločitvi ne gre zgolj za izrek ali golo mnenje o vprašanju, ampak za večinsko soglasje sodnic in sodnikov o vsem, kar je navedno v obrazložitvi odločitve.

Ustavno sodišče je o dopustnosti referenduma o Družinskem zakoniku prvič razpravljalo 6. oktobra, drugič 3. in tretjič 22. novembra. Državni zbor je odločitev o zahtevi za presojo protiustavnih posledic odložitve uveljavitve zakonika  ali zavrnitve na referendumu sprejelo 2. septembra.

Written By
More from Uredništvo

And here we go again …

V Vatikanu so stvari še bolj gnile, kot se zdijo na prvi...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja