V Rusiji protigejevski zakon še ni izglasovan

day_of_silence

day_of_silenceV mestnem svetu Sankt Peterburga v Rusiji niso glasovali o predlogu zakona, ki prepoveduje javni govor o lezbičnih, gejevskih in trans temah. Glasovanje so zaradi protestov pred zgradbo sveta in mednarodnega pritiska raje prestavili na 30. november.

Aktivistke in aktivisti za človekove pravice LGBT oseb menijo, da bi sprejetje predloga zakona lahko vodilo v sprejetje podobnega predloga v ostalih delih Rusije. Mestne oblasti v Moskvi so že sporočile, da proučujejo možnosti za sprejem enakega zakona.

Predlog predvideva finančne kazni za vsakogar, ki mladoletnim osebam “javno” promovira homoseksualnost, biseksualnost in transpolnost. Kazni se gibljejo v višini 3.000 rubljev (71 EUR) za fizične osebe ter med 10.000 (240 EUR) in 50.000 rublji (1190 EUR) za pravne osebe (organizacije). Pri tem predlog ne definira “javne” promocije, zato ruske LGBT aktivistke in aktivisti menijo, da bo zakon omogočil dokončno in popolno prepoved parad ponosa v Rusiji.

Predlog predvideva iste kazni za promocijo pedofilije in jo tako na subtilen način izenačuje homoseksualnostjo, ki je bila v Rusiji dekriminalizirana leta 1993, v času predsednikovanja Borisa Jelcina.

Predlog zakona podpira vladajoča stranka Enotna Rusija, ki jo vodita ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in ruski premier Vladimir Putin (ne nujno v tem vrstnem redu). Stranka je imenovala župana Sankt Peterburga in Moskve, ki predlog podpirata. Enotna Rusija ima v 50-članskem mestnem svetu Sankt Peterburga 23 svetnic in svetnikov.

Peticjo v podporo prizadevanjem ruskim aktivistkam in aktivistom za človekove pravice LGBT lahko podpišete na www.allout.org.

Written By
More from Uredništvo

Četrtkovi dialogi: Delavnica origamija

Na tokratnih Četrtkovih dialogi se bomo prepustile_i ustvarjalnosti in preizkušale_i spretnost naših...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja