V policijskem kodeksu spregledali spolno usmerjenost

 

 

Škuc-LL opozarja, da nov Kodeks policijske etike, ki ga je slovenska policija predstavila v začetku februarja, v svojem tretjem členu ne omenja spolne usmerjenosti, ko govori o spoštovanju enakosti pred zakonom.

»Obžalujemo, da se je policija odločila za tovrsten pomanjkljiv, površen in zapostavljajoč pristop. Sprejem novega etičnega kodeksa bi lahko bil priložnost za uvedbo dobrih praks, po vzoru zahodnih držav, tako pa ostaja zamujena priložnost. Kazenski zakonik Republike Slovenije od leta 1995 izrecno prepoveduje in kaznuje kršitve enakopravnosti oziroma razlikovanja na podlagi spolne usmerjenosti, to področje ureja tudi več drugih zakonskih predpisov glede enake obravnave, enakih možnosti ter zaščite pred diskriminacijo, ki predstavljajo pravne podlage za organe pregona,« so zapisali v Škuc-LL.

Opozarjajo, da bi eksplicitna zaščitna politika, kot jo poznajo v policijskih etičnih kodeksih nekaterih drugih evropskih držav, morala postati del poklicne etike in poslovnega bontona slovenske policije. V sporočilu za javnost navajajo še, da je bila po njihovih informacijah zaradi neenake obravnave spolne usmerjenosti v etičnem kodeksu iz vrst policistov že podana pritožba na vladne organe.

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Umrl je Ciril Bergles

  V nedeljo, 25. avgusta 2013, je po težki bolezni umrl pesnik...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja