Vampirke in vijolice

noge

nogeKulturni center Q (kluba Monokel in Tiffany) in Zavod Pink Klip

vas v okviru razstave Here! Queer! – Umetnost in homoseksualnost ter v okviru projekta BuQve (BuQve – LGBTIQ literatura in kultura v okviru projekta Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010) vabita na predstavitev

prevoda knjige Vampirke in vijolice: lezbijke v filmu, ki bo  v četrtek, 18.11.2010 ob 20ih v KCQ.

Knjiga »Vampirke in vijolice: lezbijke v filmu« Andree Weiss iz leta 1992 pomeni temeljno analizo prisotnosti lezbijk v ameriški in evropski kinematografiji od njenih začetkov do 90ih let prejšnjega stoletja.

Avtorica Andrea Weiss je mednarodno priznana filmska ustvarjalka, producentka in teoretičarka. Med drugim je soustvarila lezbične dokumentarne filme Pariz je bila ženska, Tiny&Ruby in Pred Stonewallom.

Knjigo »Vampirke in vijolice: lezbijke v filmu« je prevedla pesnica, prevajalka in aktivistka Nataša Velikonja. Izšla je leta 2010 pri založbi ŠKUC Vizibilija.

V predstavitvi si bomo ogledale/i izseke nekaterih filmov in analizirale/i prisotnost tipične lezbične upodobitve, vizualne kode lezbištva, lezbično izkušnjo gledanja in pretresle/i trenutno stanje na področju popularne ter neodvisne kinematografije.

Knjigo bo predstavila Urška Sterle, aktivistka, pisateljica in prevajalka. Z njo se bo pogovarjala Teja Oblak.

Vabljene in vabljeni!

Written By
More from Uredništvo

Kako spremeniti spolno usmerjenost?

Na Hrvaškem trenutno poteka živahen predvolilni boj predsedniških kandidatov. V sredinem televizijskem...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja