Za mavrični evropski parlament

EP volitve 2014

Čez dober teden bom državljanke in državljani volili predstavnike in predstavnice v Evropski parlament (EP). ILGA-Europe je zato lansirala kampanjo »Come out and vote«, katere namena sta zagotoviti čim večjo volilno udeležbo in spodbuditi kandidatke in kandidate, da se zavežejo spoštovanju človekovih pravic, predvsem LGBT-oseb.

Izvršna direktorica ILGA-Europe Evelyne Paradis je ob lansiranju kampanje dejala: »Te volitve so zelo pomembne. Te volitve bodo določile našo sposobnost nadaljnjega doseganja napredka v EU na področju LGBTI-pravic v naslednjih petih letih. Še veliko je treba storiti pri zagotavljanju pravnega varovanja pred diskriminacijo in nasiljem, še veliko je treba storiti pri promoviranju pravic trans in interspolnih oseb, še veliko je treba narediti za ojačenje človekovih pravic v Evropi.«

Dodala je, da se bo na volitvah odločalo tudi o varovanju skoraj 20-letnega napredka na evropski ravni. Po njenih besedah evroskeptiki in evroskeptičarke, verske ekstremistke in verski ekstremisti ter skrajno desno gibanje ne ogrožajo le EU, ampak tudi njene temeljne principe in vrednote dostojanstva, enakopravnosti in človekovih pravic. »Zato moramo ostati angažirani in v naslednjih dneh ojačiti naša prizadevanja.«

Kot smo že poročali na Narobe blogu, so v Sloveniji Poziv k strpni volilni kampanji v EP brez diskriminacije med prihajajočimi volitvami podpisale Solidarnost, Državljanska lista, Kacin – Konkretno, Zares in Pozitivna Slovenija. Pred kratkim pa še Piratska stranka, Demokratična stranka dela – DSD ter TRS – Stranka za Ekosocializem in Trajnostni Razvoj Slovenije. Zaenkrat je znano tudi to, da je na listi Kacin – Konkretno dolgoletna LGBT-aktivistka in sodelavka ŠKUC-LL, Tatjana Greif, na listi Državljanske liste pa je Miha Istenič, ki je javno razkril svojo istospolno usmerjenost.

Na evropskih volitvah se za 8 poslanskih mest za 5-letni mandat poteguje 16 list: Socialni demokrati in Stranka evropskih socialistov, DeSUS – Demokratična stranka upokojencev, Slovenska demokratska stranka – SDS, NSi in SLS, Solidarnost, Sanjska služba, Verjamem! – Lista dr. Igorja Šoltesa, Pozitivna Slovenija, Slovenski narod, Zeleni Slovenije, Kacin – Konkretno, Slovenska nacionalna stranka – SNS, Kolacija Združena levica (Izvršilni odbor Demokratične stranke dela – DSD, Svet stranke Iniciative za demokratični socializem – IDS in Svet stranke Ekoscializem in trajnostni razvoj Slovenije – TRS), Zares – Zavezništvo demokratov in liberalcev za Evropo, Piratska stranka Slovenije, Državljanska lista in Zavezništvo demokratov in liberalcev za Evropo.

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Poezija Kristine Hočevar nominirana za Veronikino nagrado

Med peterico pesniških zbirk za letošnjo Veronikino nagrado, ki je namenjena najboljši...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja