Novice od tam

ireland

 

Irski da, slovenski ne

ireland

Na Irskem so homoseksualnost dekriminalizirali leta 1993, pri nas šestnajst let prej: leta 1977. Na Irskem so zakon o registraciji istospolnih partnerskih zvez sprejeli leta 2010, pri nas pet let prej: leta 2005. Na Irskem so maja 2015 na referendumu z nekaj več kot 60 % glasov podprli poroko za vse, pri nas pa smo istega leta s prav takim deležem to pravico odrekli istospolnim parom.

»Imamo ‘da’. Z veliko večino v Dublinu. Danes sem tako ponosen, da sem Irec,« se je na twitterju takoj po razglasitvi rezultatov odzval irski minister za enakost Aodhan O’Riordain, minister za zdravje Leo Varadkar, prvi irski deklarirani istospolno usmerjeni minister, je menil, da je bila kampanja pred referendumom »skoraj kot družbena revolucija«. Odzval se je tudi Stephen Fry, ki je na twitterju zapisal, da se Oscar smehlja v svojem grobu. Vidite razliko? Čas je relativen.

 

 

Šlager maše

cerkev

Švedska luteranska cerkev že dolgo dokazuje, da biti veren ne pomeni nujno biti za časom. Poleg tega, da je med njihovimi nadškofi, škofi in duhovniki kar nekaj žensk, je stockholmska škofinja Eva Brunne tudi razkrita lezbijka. Cerkve po vsej Švedski se v času parad ponosa tudi aktivno vključijo v dogajanje in sodelujejo z organizacijo različnih dogodkov, postavitvijo stojnic, »hitrimi« istospolnimi porokami v cerkvah ter v nekaterih primerih tudi … s šlager mašo. Da, prav ste prebrali. Poje se izključno šlagerje in evrovizijske popevke, namesto berila pride prav kakšna pesem legendarne Carole, duhovniku ali duhovnici pa nošenje pernate boe ni prav nič izpod časti! 

 

 

Civilno partnerstvo v Grčiji

tsipras

Tik pred novim letom je grški parlament z veliko večino 194 za in 55 proti sprejel zakon, ki istospolnim parom v civilnem partnerstvu omogoča uveljavljanje istih pravic, kot poročenim parom z izjemo posvojitev. Leta 2013 je namreč Evropsko sodišče za človekove pravice odločilo, da je zakon o civilnih zvezah iz leta 2008, ki je eksplicitno izključeval istospolne pare, diskriminatoren.

Premier Aleksis Cipras je ob tem dejal, da to končuje obdobje nazadnjaštva in sramote za državo, in dodal: »Namesto proslavljanja, bi se mogoče morali opravičiti več sto tisoč sodržavljanom in državljankam, ki so jim bile vsa ta leta njihove pravice zanikane.«

 

 

Transfobno nasilje

laverneV ZDA je Nacionalna koalicija programov proti nasilju junija izdala poročilo, v katerem so zapisali, da se je odstotek umorjenih transspolnih oseb v primerjavi z letom 2014 povečal za 11 %. Pri koaliciji menijo, da je možno, da je odstotek umorjenih transspolnih oseb še višji, saj policija lahko umorjeni osebi pripiše napačen spol. Statistike kažejo tudi, da je bilo v letu 2015 v ZDA ubitih več nebelih transspolnih žensk kot v letu 2014

Koordinatorka raziskav in izobraževanja Emily Waters je ob tem dejala, da so »transspolne in spolno nenormativne osebe, še posebej nebele transspolne ženske, nesorazmerno bolj izpostavljene hudemu nasilju in umorom.«

Že avgusta je igralka Laverne Cox na oddaji »Dobro jutro, Amerika« (Good Morning America) dejala: »Tvoje življenje ne bi smelo biti ogroženo, ker si, kdor si. Menim, da so razlogi, zaradi katerih transspolne ženske doživljajo toliko nasilja, povezani z zaposlovanjem, dostopom do stanovanj, zdravstvenih storitev itd. Zagotoviti moramo, da so pomembna tudi življenja transspolnih oseb.«

 

 

Dve paradi v Beogradu

beograd

Septembra sta v Beogradu potekala tretja parada ponosa in prva parada ponosa transspolnosti, ki je tudi prva tovrstna parada na Balkanu. Obe sta minili brez incidentov, v prazničnem vzdušju in ob okrepljenem policijskem varovanju. Prve se je udeležilo več sto ljudi, druge pa okrog 200. Slednji so se kasneje pridružili udeleženkam in udeležencem parade ponosa.

Organizatorji Parada ponosa Beograd so letos prvič izbrali botro parade, in sicer dramatičarko Biljano Srbljanović, ki je v govoru na ploščadi pred srbskim parlamentom med drugim pozdravila tudi parado transspolnih oseb in begunce, ki dneve in noči preživljajo v parkih po Srbiji.

Pri združenjih Egal in Gej lezbijski center, ki sta organizirali parado transspolnih oseb, so izjavile, da so glede na ekonomsko situacijo v državi razmere za transspolne in cisspolno nenormativne osebe še slabše, saj pravno priznanje spola ni docela urejeno. Eden izmed organizatorjev, Predrag Azdejković, pa je ob tem dodal, da je cilj ločenega organiziranja parade transspolnosti izpostaviti težave, s katerimi se spoprijema skupnost transspolnih oseb.  

Mediji so poročali o meščanih in meščankah, ki so udeležence parad veselo pozdravljali in jim z balkonov metali cvetje, po drugi strani pa so nekateri duhovniki v spremstvu vernikov po obeh shodih ulice blagoslavljali s kadilom.   

 

 

Evropski parlament o pravicah LGBT

 

Septembra je Evropski parlament sprejel novo celostno poročilo o temeljnih človekovih svoboščinah v EU. Končno poročilo bi bilo lahko precej drugačno, če bi uspel poskus Evropske ljudske stranke (EPP), največje parlamentarne stranke, da iz poročila črta vse vsebine, ki se nanašajo na človekove pravice LGBT-oseb. Vendar jim to ni uspelo. V poročilu so prvič omenjene kršitve pravic interseksualnih oseb, saj  poročilo obsoja nepotrebne medicinske posege na genitalijah interseksualnih otrok. Parlament je tudi podprl predlog, ki olajšuje postopek pravnega priznanja spola za transspolne in cisspolno nenormativne osebe, kot tudi predlog, s katerim transspolni in  cisspolno nenormativni ljudje v medicinskih in zdravstvenih priročnikih in seznamih ne bi bili več obravnavani kot duševno bolni. Parlament je izpostavil še, da morajo imeti istospolni pari omogočeno pravico do zakonske zveze ali registrirane skupnosti ter da morajo biti pravice, ki izhajajo iz tega, priznane povsod po EU. Poslanke in poslanci so v poročilu še poudarili, da je treba razviti celostno strategijo proti homofobiji in se zavzeli za potrditev direktive o enakem obravnavanju.

 

 

Prva transspolna oseba v Beli hiši

usa-trans

Avgusta so v ameriški Belih hiši zaposlili prvo odkrito transspolno osebo. Predsednik Barack Obama je za članico svojega kabineta imenoval Raffi Freedman – Gurspan, nekdanjo svetovalko v nacionalnem centru za enakopravnost transspolnih oseb (NCTE), ki bo v kabinetu predsednika delala kot direktorica zaposlovanja v pisarni predsedniškega osebja. Izvršna direktorica NCTE-ja Mara Keisling je ob tej priložnosti povedala, da predsednik Obama že dolgo govori, da si želi, da bi njegova administracija odsevala ameriško ljudstvo, in kot razume sama, to vključuje tudi transspolne prebivalke in prebivalce ZDA.

 

 

O – za drugo

Oblasti v Katmanduju so avgusta 2015 izdale prvi potni list v tej državi za osebo, ki se ne identificira znotraj binarnega spolnega sistema. Skupnost transspolnih oseb je z navdušenjem pozdravila ta dogodek kot velik dosežek na področju pravic, ki zadevajo spole. V potnem listu je pod poglavjem spola po novem možno izbrati O (other – drugo), namesto ženska ali moški.

Prvi_a, ki je prejel_a nov potni list je bil_a Monica Shahi, nepalski_a aktivist_ka na področju pravic transspolnih oseb, ki je ob izdaji potnega lista povedal_a, da težko opiše svojo srečo ob tem dogodku, ko je država končno pripoznala to identiteto. V izjavi za javnost je povedal_a, da se ni boril_a samo zase, temveč za vse prihodnje generacije.

V Nepalu so imele transspolne osebe od leta 2013 pri preostalih dokumentih možnost izbire tretje kategorije, pred nekaj meseci pa je vrhovno sodišče odločilo še, da mora vlada vpeljati enake ukrepe tudi pri izdaji potnih listov.

 

 

Dvojna merila hrvaških sodišč

karolinaOrganizacija Zagreb Pride je julija na javnost naslovila odprto pismo, v katerem je opozorila na zaskrbljujočo sodno prakso, ki v zadnjem času omejuje pravice LGBTIQ-oseb na Hrvaškem.

Prvi primer tega je odločitev okrožnega sodišča v Osijeku, da je Zagreb Pride prizadel čast in dostojanstvo Karoline Vidović Krišto s tem, ko jo je nominiral za najbolj homofobno osebo leta 2013. Karolina Vidović Krišto je kot novinarka HRT v svoji oddaji predvajala kratek dokumentarni film The Kinsey Syndrome (Kinseyjev sindrom), ki homoseksualnost povezuje s pedofilijo. HRT jo je suspendiral, saj ni pridobila avtorskih pravic za predvajanje filma. Karolina Vidović Krišto je bila tudi ena izmed odgovornih za organizacijo obiska kvazi-znanstvenice Judith Reisman na Hrvaškem, ki naj bi »znanstveno« ugotovila, da homoseksualnost spodbuja pedofilijo.

Drug primer te prakse je odločitev Okrožnega sodišča v Zagrebu, ki je na podlagi svobode do izražanja zaščitilo profesorja Ivana Poljakovića z Univerze v Zadru, ko je ta javno trdil, da je bilo znanstveno dokazano, da je homoseksualnost bolezen in jo moramo kot tako tudi obravnavati.

Vendar pa hrvaško sodstvo ne ponuja enake zaščite vsem državljankam in državljanom. V primeru Krešić proti zagrebški fakulteti za organizacijo in informatiko iz leta 2012, je okrožno sodišče v Varaždinu razsodilo, da je gospod Krešić škodoval časti in ugledu svojih sodelavcev na fakulteti, ko je javno govoril o nadlegovanju, ki ga je doživel od sodelavcev zaradi svoje spolne usmerjenosti. Pri tem je zanimivo, da je bilo v vzporednih postopkih ugotovljeno, da je bil Krešić dejansko žrtev nadlegovanj, tako da je bil, ironično, kaznovan, ker je izkoristil pravico do izražanja in javno povedal resnico.

Zagreb Pride bo tako vložil ustavno pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice na podlagi odločitve okrožnega sodišča v Osijeku in od ustavnega sodišča zahtevalo, da potrdi njihovo pravico do svobode izražanja. Zagreb Pride načrtuje tudi številne nove tožbe kot del strategije s ciljem spremeniti omenjene sodne doktrine hrvaškega sodstva, ki omejujejo svobodo izražanja na Hrvaškem. V ta namen zbirajo tudi finančna sredstva. Iz organizacije Zagreb Pride sporočajo še: »Nikoli ne boste utišali našega opozarjanja na homofobijo, bifobijo in transfobijo. Bitka se nadaljuje.«

 

 

Zbudi se, Italija

italijaEvropsko sodišče za človekove pravice je 20. julija razsodilo, da Italija krši človekove pravice, ker istospolnim parom ne zagotavlja primerne pravne zaščite in priznanja. Pri tem je navedlo kršitev 8. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah, ki zagotavlja pravico do spoštovanja zasebnosti in družinskega življenja. Tožbo so na sodišče vložili trije gejevski pari, pri tem pa jih je podprl predsednik skupine za pravice gejev in lezbijk GayLib Enrico Oliari. Ob objavi razsodbe sodišča je dejal, da se je končala 8 let dolga bitka v sodni dvorani in da je presrečen. Januarja so skoraj v 100 italijanskih mestih organizirali shode v podporo pravni ureditvi istospolnih parov, ki naj bi jo v kratkem obravnaval italijanski parlament. Na predlog zakona je že vloženih več kot 6000 amandmajev! Slogan omenjenih shodov – tistega v Trstu se je udeležila tudi slovenska delegacija – je bil: »Zbudi se, Italija, čas je za civiliziranost«.

 

 

Poroke za vse v ZDA

usa

V zadnjih nekaj mesecih ste morali biti v kakšni luknji, če še niste slišali, da je senat ameriškega vrhovnega sodišča 26. junija 2015 s petimi glasovi za in štirimi proti odločil, da so poroke istospolnih parov legalne v vseh zveznih državah ZDA. Gre za zgodovinski dogodek in predstavlja vrhunec v primeru Obergefell vs. Hodges, v katerem je moški iz Ohia tožil državo, ker mu niso dovolili vpisa v mrliški list pokojnega moža.

Odločitev je pozdravil tudi sam predsednik ZDA Barack Obama, vrhovni sodnik Anthony Kennedy pa je v obrazložitvi sodbe zapisal, da istospolni pari zahtevajo enako dostojanstvo v očeh zakona in da jim ustava to zagotavlja. Odločitev vrhovnega sodišča je požela veliko navdušenja povsod po svetu. Podporo legalizaciji istospolnih porok so na svojevrstne načine podprla tudi različna podjetja in organizacije, kot so Amerian Airlines, Target, YouTube, Starbucks, PETA in številne druge. Saj veste, anything for money …

 

 

Malta postaja evropski vzor

Malta je aprila sprejela zakon GIGESC (Gender Identity, Gender Expression and Sex Characteristics Act), ki naslavlja pravice transspolnih in interseksualnih oseb. Zakon naslavlja osebne okoliščine spolne identitete, spolnega izraza ter spolnih značilnosti in omogoča pravno priznanje spola, osnovano na samoidentifikaciji, kar je v skladu s standardi Sveta Evrope, ki določajo, da naj bo pravno priznanje spola hitro, dostopno in transparentno. Zakon GIGESC določa, da imajo vse osebe pravico do pripoznanja svoje spolne identitete, svobodnega razvoja svoje osebnosti v skladu s svojo spolno identiteto ter obravnavanja, ki spoštuje to identiteto, hkrati pa določa pripoznanje te identitete v vseh osebnih dokumentih, ki vključujejo omenjeno osebno okoliščino.

Sprejetje zakona tako Malto, ki je tudi prva evropska država, ki je okoliščino spolne identitete vključila v svojo ustavo, postavlja v ospredje kot primer dobre prakse na področju zakonodaje za transspolne osebe v Evropi. Malta se tako z optimalno urejeno zakonodajo glede pravnega priznanja spola postavlja ob bok Argentini, zaenkrat vodilni državi na tem področju na svetovni ravni. Zakon spoštljivo ureja tudi druga področja potreb in pravic transspolnih in oseb z interseksualnimi stanji, med drugim dostop do zdravstvenih storitev in nediskriminacijo na osnovi zgoraj navedenih osebnih okoliščin.

Priredil in z bloga Narobe preplonkal Roman Kuhar. Spremljate aktualne novice na www.narobe.si.

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Ponovno napadli Cafe Open

Davi, okrog četrte ure, so neznanci ponovno lotili lokala Cafe Open v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja