Začenja se Evropski teden promocije testiranja na okužbo s HIV

HIV testing week logo SLOVENE WEBSITE

Od 22. do 29. novembra prvič poteka Evropski teden promocije testiranja na okužbo s HIV, ki se mu pridružujemo tudi v Sloveniji. Namen Evropskega tedna promocije testiranja na okužbo s HIV je združiti ljudi pri osveščanju prebivalstva in zdravstvenega osebja o prednostih testiranja in zgodnjega zdravljenja. Geslo tedna testiranja je “Govori o HIV-u. Testiraj se!”.

Aktivnosti podpirajo Komisija za AIDS pri Ministrstvu za zdravje, Inštitut za varovanja zdravja in območni zavodi za zdravstveno varstvo, Zdravniška zbornica Slovenije in nevladne organizacije, ki delujejo na področju HIV/aids preventive.

Na spletni strani Ministrstva za zdravje so bo tem zapisali, da neprepoznane okužbe s HIV ostajajo velik izziv za zdravstveno skupnost na ravni celotne Evrope. Najmanj vsaka tretja oseba od 2,3 milijona okuženih s HIV v Evropi namreč ne ve, da je okužena,  pri polovica oseb, okuženih z virusom HIV, pa je diagnoza postavljena pozno.

V Sloveniji je v primerjavi z drugimi evropskimi državami relativno malo testiranih na okužbo s HIV. Zato Janez Tomažič iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetne kliničnem centru v Ljubljani (Infekcijska klinika) poudarja pomen testiranj. Dodaja da okužbo širijo tisti, ki ne poznajo svojega HIV statusa, in ocenjuje, da je takih oseb v Sloveniji okrog 300 . Povečanje stopnje testiranja je pomembno tudi zato, ker je zdravljenje pri zgodaj odkriti okužbi uspešnejše.

Miha Lobnik iz Legebitre, koordinator programa anonimnih in brezplačnih testiranj in na HIV in nekatere preostale spolno prenosljive okužbe med populacijo moških, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM), poudarja prav pomen tovrstnih testiranj v skupnosti. Ti namreč omogočajo varno in strokovno testiranje izven zdravstvenega okolja, se pravi v okolju, ki je bliže uporabnikom.

V obdobju zadnjih desetih let (2003–2012) je bilo v Sloveniji prepoznanih skupaj 377 okužb s HIV. Za aidsom je umrlo 18 bolnikov. Leta 2012 je bilo prepoznanih 45 primerov novih diagnoz okužbe s HIV, 42 med  moškimi in  trije med ženskami, kar je 10 manj kot leto poprej in 31 več kot leta 2003. Preliminarni podatki za leto 2013 ne kažejo na bistven porast okužb. Povečano število okužb je predvsem posledica porasta okužb med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. V letu 2012 je bil prvič po letu 2001 in prvič v obdobju zadnjih deset let prepoznan primer okužbe s HIV pri injicirajočem uživalcu prepovedanih drog. V primerjavi z večino držav Evropske Unije je v Sloveniji incidenca še vedno relativno nizka.

Zaradi destigmatizacije in normalizacije testiranja na okužbo s HIV je skladno z nacionalno strategijo najbolj priporočljiv način testiranja zaupno testiranje pri izbranem zdravniku ali izbrani zdravnici, ki je za pacienta ali pacientko brezplačno, za zdravnika ali zdravnico pa ne predstavlja dodatnega finančnega bremena.

Lobnik pri tem dodaja, da zaupno testiranje pri izbranem zdravniku ali izbrani zdravnici kljub zavezi k molčečnosti za posameznike iz zelo raznolike skupine MSM predstavlja oviro, saj tovrstno testiranje za njih ni več anonimno. Zato predlaga, da se v zdravstvenem sistemu omogoči dostop do specialistk in specialistov za okužbo z virusom HIV brez napotnice.

Testiranje na HIV pri skupinah z večjim tveganjem za okužbo zmanjšuje zdravstvene posledice za pacienta ali pacientko, prispeva k preprečevanju nadaljnjega prenosa in zmanjšuje finančne posledice za zdravstveni sistem.

AIDS, ki ga z leti povzroči okužba s HIV, v razvitem svetu ni smrtna bolezen, če se okužba pravočasno prepozna in zgodaj prične z zdravljenjem. S pravočasnim testiranjem in pravočasnim zdravljenjem lahko ljudje z nedavno pridobljeno okužbo pričakujejo skoraj enako dolgo življenje kot tisti, ki niso okuženi.

Pri tem pa ne gre zanemariti dejstva, da so HIV pozitivne osebe s Sloveniji še vedno močno stigmatizirane in potisnjene na družbeni rob. Čeprav je predvsem zgodaj odkrita okužba z virusom HIV z medicinskega stališča obvladljiva, se mora posameznica ali posameznik celo življenje spopadati s stigmo, možnim občutkom krivde, tehtanjem, kdaj komu povedati in na kakšen način, razmišljanjem o tem, ali je za HIV pozitivno osebo kakršnokoli partnerstvo sploh mogoče … Poleg testiranje je zato pomembno tudi nenehno ozaveščanje o nujnosti sprejemanja in podpiranja HIV pozitivnih oseb.

 

Vir: 
Written By
More from Eva Gračanin

Ustavno sodišče prejelo pritožbo zoper sklep DZ o nedopustnosti referenduma o noveli ZZZDR

Koalicija Za otroke gre! je včeraj na Ustanovno sodišče RS po pošti...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja