Zadnje … 12

hrvaska

Hrvaški predsedniški kandidat in župan Zagreba Milan Bandić je v televizijskem soočenju na HTV na vprašanje novinarja, ali bi svoji hčerki dovolil, da se poroči z osebo istega spola, če bi bila hčerka lezbijka, odgovoril: »Živimo v 21. stoletju, a skozi vzgojo bi poskrbel, da do tega ne bi prišlo.«

Lezbična skupina Kontra Bandića sprašuje, kakšne vzgojne ukrepe bi uporabil, da bi pri svoji hčerki preprečil razvoj istospolne usmerjenosti. Hkrati od njega zahtevajo javno opravičilo zaradi diskriminatorne izjave. Bandić se do sedaj ni opravičil, niti ni pojasnil svojih vzgojnih prijemov.

obamaZdružene države Amerike so po dvaindvajsetih letih odpravile določilo, ki je HIV pozitivnim osebam prepovedovalo vstop na ameriško ozemlje. Obama je od odpravi določila dejal, da ta ni bil v skladu z ameriškimi načrti, da postanejo vodilna sila v boju proti aidsu.

kitaraOpozicija je že drugič v parlamentarno proceduro vložila pobudo za spremembo 22. člena Zakona o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti, ki govori o dedovanju. Ustavno sodišče je namreč poleti 2009 odločilo, da je ta člen neskladen z ustavo, saj drugače določa dedovanje za hetero in homo pare. Opozicija predlaga odpravo neustavnosti tega zakona, a s figo v žepu: 22. člen želijo dopolniti zato, da bi po desni prehiteli sprejetje Družinskega zakonika. Bruha se nam od tovrstne domnevne strpnosti in demokratičnosti.

potrguPortugalski parlament je potrdil predlog zakona, ki predvideva možnost poroke za istospolne pare. Zakon je pripravila vlada Joseja Socratesa, ki je hkrati zavrnila pobudo opozicije, da o tem zakonu odločajo na referendumu. Če bo zakon dokončno potrjen, bo Portugalska, kjer je bila homoseksualnost kriminalizirana do leta 1982, šesta država v Evropi, ki dovoljuje homoporoke. Bo Slovenija, kjer je bila homoseksualnost dekriminalizirana leta 1976, sedma tovrstna država? Sedem je vendarle pravljično število …

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Narobe 12 – menu

ŠTEVILKA 12 [December 2009]   PDF verzija >>> [za ogled potrebuješ brezplačni...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja