Zadnje novice (22/23)

eccohomoČeprav je bila letošnja beograjska Parada ponosa prepovedana, se je vendarle odvil paradni teden različnih dogodkov. V Beogradu so tako ob policijskem varstvu in ob številnih protestih odprli fotografsko razstavo »Ecce homo« švedske umetnice Elisabeth Ohlson Wallin. Za nekatere je razstava problematična, ker Kristusa prikazuje kot homoseksualca oziroma ga postavlja v kontekst gejevske subkulture. Srbski premier Ivica Dačić je ob tem izrazil prepričanje, da razstava žali čustva državljanov Srbije in z zaskrbljenostjo opozoril, da obstajajo paravojaške, fašistične, profašistične in nacionalistične organizacije v Srbiji, ki so pripravljene ubijati zaradi parade.

lonelyOsrednja tema tokratnega Narobe je gejevski in lezbični turizem. Ob rob temi naj dodamo, da je nekaj osnovnih informacij o domačem lgbt dogajanju našlo svoje mesto v zadnji izdaji vodnika Lonely Planet za Slovenijo. Lonely Planet omenja Roza Klub, ŠKUC, Parado ponosa, Festival gejevskega in lezbičnega filma, Magnus, Legebitro, Out in Slovenija, Lingsium, spletne strani SiQRD in Slovenia for Gay Travellers, Mavrično svetovalnico in revijo Narobe. Vodnik sicer trdi, da je Narobe mesečnik (wishful thinking) in da je angleški prevod imena revije »Upside down«. It’s wrong. The name is Wrong.

cruzEnaintrideset letni portoriški boksar Orlando Cruz je naredil razkritje in tako postal prvi aktivni boksar, ki je javno razkrit gej. »Dobro se zavedam, da tekmujem v ‘mačističnem športu’, a menim, da nimam več česa skrivati. Zagotovo tudi v boksu nisem edini, ki sem istospolno usmerjen,  a popolnoma razumem tiste, ki to skrivajo. Moja odločitev za razkritje je dozorevala kar nekaj časa, vedel sem, da bo prinesla pluse in minuse,« je dejal Cruz, ki je v dosedanji profesionalni karieri v 21-ih dvobojih zabeležil 18 zmag, dva poraza in neodločen izid. »Želim biti dober vzgled vsem tistim otrokom, ki želijo trenirati boks in morda postati profesionalni igralci. Vedno sem bil in bom ponosen Portoričan in vedno sem bil tudi bom ponosen gej.«

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja