11. oktober – mednarodni dan razkritja

comingout

Leta 1988 sta psiholog iz Nove Mehike, Robert Eichberg ter razkriti gejevski politični voditelj iz Los Angelesa in vodja National Gay Rights Advocate (Nacionalni zagovorniki pravic gejev in lezbijk) Jean O’Leary v ZDA ustanovila Nacionalni dan razkritja (National Coming Out Day – NCOD). Za dan obeleženja sta izbrala 11. oktober, saj se je na ta dan leta 1987 odvila nacionalna parada za pravice gejev in lezbijk v Washingtonu.

Na prvem dnevu razkritja se je v Washingtonu zbralo več kot pol milijona podpornic in podpornikov LGBT skupnosti, ki so z demonstacijami zahtevali enakopravnost. Do leta 1990 je bil dan razkritja obeležen že v vseh zveznih državah v ZDA in v sedmih drugih državah. Prav tako pa so tega leta organizatorji in organizatorke dneva razkritja v ZDA združili moči s fundacijo Kampanja za človekove pravice (Human Rights Campaign).

Dan razkritja se vsakoletno obeleži ne samo kot praznovanje razkritij, temveč tudi z namenom opozarjanja na LGBT skupnost in gibanja za človekove pravice. Za dnevom razkritij se skriva ideja povečevanja javne ozaveščenosti o pravicah, potrebah in težavah LGBT oseb ter ideja o opolnomočenju LGBT oseb, da bodo lahko svobodno živele svoje identitete. Dan razkritja prazjujejo v številnih državah. Poleg ZDA še v Avstraliji, Kanadi, na Hrvaškem, v Nemčiji, na Novi Zelandiji, v Švici, Angliji, na Poljskem in v BiH.

Mednarodni dan razkritja se v različnih državah praznuje na mnoge različne načine. Ekipa Sarajevskega odprtega centra (Sarajevski otvoreni centar) se je letos odločila, da bo ta dan obeležila z umetnostjo, in sicer z interaktivno razstavo Maske so za v omaro (Maske su za omar), ki jo bodo otvorili danes, 9. oktobra 2013 ob 18. uri v Art cinema Kriterionu v Sarajevu. Razstava je sestavljena iz dvajsetih mask, ki so postavljene v prostoru in v omari, dvajsetih fotografij, dvajsetih osebnih posnetkov o občutik ob skrivanju osebnih identitet in omare, v katero lahko obiskovalke in obiskovalci razstave vstopijo in občutijo klavstrofobični občutek skrivanja prek avdio posnetkov. Organizatorji in organizatorke razstave želijo s tem projektom usmeriti pozornost k večplastni anksioznosti življenja pod preobleko normativne seksualnosti in spolnih identitet.

Skrajni čas bi bil, da se državam, ki obeležujejo mednarodni dan razkritja pridruži tudi Slovenija in ostale države, ki tega še niso storile in s tem podprle oragnizacije ter posameznike in posameznice, ki se borijo za vidnost, pravice, enakopravnost ter vključenost LGBT oseb.

 

Viri:
Human Rights Camapign >>>
Sarajevski otvoreni centar >>>
Wikipedia >>>

More from Urška Balažic

Koraki v smeri zaščite LGBT oseb v Italiji

Italijanske poslanke in poslanci so končno začeli razpravljati o zakonski zaščiti LGBT...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja