Čaj z Afrodito

DRAG

Drag pod drobnogledom

Drag show! Ti sanjski genderfuck večeri v znamenju make-upa in umetnih brkov, lasulj, bleščic, prelestnih oprsij, elastičnih povojev in zvizanja* so za marsikoga še vedno zaviti v pajčolan skrivnosti. Afrodita, lanskoletna zmagovalka tekmovanja Slovenia’s Next Best Drag v K4, mi je odprla vrata v svoj dom, mi postregla s skodelico čaja, sladkarijami (brez katerih ne more) in svojo zgodbo. Na samem začetku se je pojavila zadrega z naslavljanjem, ki pa sva jo hitro razrešila: ko sprašujem Afrodito, jo naslavljam kot žensko, ko pa govorim o Luku kot imitatorju, ga naslavljam kot moškega. Med intervjujem sta se pred mojim mikrofonom izmenjevala oba, Afrodita in Luka. Včasih sta celo odgovarjala na isto vprašanje. Sicer pa, pravi Luka: »Afrodite ni brez Luka, pa tudi Luka ne more več brez Afrodite. Ne le da me ljudje na cesti prepoznavajo in naslavljajo kot Afrodito, tudi kadar nisem v dragu; tudi sam ne bi mogel več živeti brez nje. Drug brez drugega ne obstajava.«

Foto: Špela Macuh – ParadoXa (levo in spodaj), Nada Žgank / Memento (desno)

Greš kot Afrodita kdaj v javnost kar tako, izven okvira drag showa?

Ne, Afrodita živi na odru. Poleg tega sem tudi tako zaseden, da nimam časa, da bi jo v zasebnem življenju spustil na plano. Afrodita živi z menoj v sožitju, ampak njen prostor je na odru.

Kje je Afrodita dobila ime?

Afrodita se je rodila pred štirimi, petimi leti, ko sem nastopil v prijateljevem gledališkem performansu. Napisal sem polurni monolog, v katerem sem hotel na sproščen način predstaviti ženske težave, jih čimbolj približati publiki. Tisto prireditev je sponzorirala Kozmetika Afrodita. Pa sem rekla, bom pa Afrodita. Lik je bil že dodelan, za tem imenom se je razrasel in zaživel svoje življenje. Današnja Afrodita je neodvisna, zelo odločna ženska, ki ve, kaj hoče, je borka in zna biti včasih zelo pasja (smeh).

Afrodita, okronana kraljica preobleke, je torej začela kot igralka. Bi si želela še nadaljevati v tej smeri?

Vsekakor. Afrodita si pravzaprav nikoli ni zamišljala, da bo postala kraljica preobleke. Tako je naneslo in ni mi žal, saj je zelo dobra v tem. Moja velika želja je, da bi se razvila še na drugih področjih, denimo, vodila prireditve, se preizkusila v stand-up komediji, v besedni interpretaciji. Vse to nameravam tudi uresničiti.

Kako je torej Afrodita sploh zašla v drag vode?

Zelo dolgo sploh nisem vedela, da drag obstaja; ko pa so pred lanskoletnim showom delali reklamo, so me »moje« lezbijke prepričale v sodelovanje. Sicer je bila Afrodita predtem že večkrat v K4, a šele ko sem prvič stala na odru, sem videla, da si tam lahko privoščim še mnogo več. Geji in lezbijke so zelo kakovostno občinstvo, zelo odprti, a hkrati zelo zahtevni in kritični do mojega dela. Pohvale ne dobiš kar tako, treba si jo je zaslužiti.

Je na drag showih Afrodita tista, ki interpretira glasbenike, ali gre še vedno za Luka, oblečenega v žensko?

Mislim, da gre še vedno za Luka, oblečenega v žensko, ki se izraža skozi lasuljo, skozi make-up. In tudi Luka izbira pesmi in način interpretacije.

 Vidiš v drag showih potencial za aktivistično orodje ali gre predvsem za zabavo?

Ne, drag nastopov v prvi vrsti ne povezujem z aktivizmom. Vsekakor je prioriteta zabava – nastopam večinoma za lgbtq-publiko, ki se pride zabavat. Po drugi strani verjamem, da bi se dalo v preobleki marsikaj narediti. Precej več sem pričakovala od zmage na lanskoletnem showu, a ni bilo ponudb (za aktivizem, op. a.), nisem pa se želela vsiljevati. Sem zelo odprta za te stvari, veliko sem pripravljena narediti za lgbt-populacijo. Zelo spoštujem aktiviste. Slovenija je taka majhna soba, v kateri vsi kričijo drug čez drugega. In ti kričiš in poskusiš preglasiti druge, hočeš biti slišan. Lotiti se tako velike in delikatne teme kot je aktivizem v Sloveniji, je izjemen projekt, potrebno je veliko podpore in moči. Hkrati menim, da je premalo sodelovanja, do tega sem zelo kritična. Če bi se aktivisti in mi (kralji in kraljice preobleke, op. a.) povezali, bi lahko naredili več korakov naprej. Poudariti moram, da mi je bilo v veliko čast, da sem lahko nastopila na lanski paradi ponosa, tedaj sem bila zelo hvaležna Salome, ki me je povabila k sodelovanju. To je bil vrhunec moje kariere in zelo bi bila vesela, če bi lahko še kdaj nastopila na paradi.

Kakšne občutke pa ti daje drag show?

To je droga, močna droga, ki se ji ne morem upreti. Če bi imel možnost, bi se preživljal izključno s tem. Delam za ljudi in oni to spoštujejo. Če ne bi bilo publike, verjetno ne bi bila kraljica. Afrodita se ni prijavila na show, da bi zmagala, ampak da bi se preizkusila v nečem novem. Ko je videla, da je v tem uspešna, je z velikim veseljem nadaljevala.

Povrh tega je to pomembna popestritev k dogajanju na lgbt-sceni.

Ja, veliko pripomore k povezovanju ljudi. Vsaj tisto uro in pol, kar traja show, smo vsi skupaj na odru, vsi se smejimo istim šalam, tudi večno rivalstvo med geji (kdo bo bolj urejen, kdo bo bolje plesal, kdo jih bo več položil …) je v tem času pozabljeno, združimo se. To je tak topel občutek.

Vidim, da se kljub zmagi nisi prav nič prevzela, da še vedno delaš z istim navdušenjem.

Ne, ni mi stopilo v glavo, še vedno sem ista pedrulja (smeh). Ja, sem zmagala, sem »pokasirala« denarno nagrado, ampak to ni ničesar spremenilo. Poglej, še vedno hodim v službo, še vedno se soočam z enakimi problemi kot vsi v naši skupnosti, naši bratje in sestre (smeh). Rada grem ven, se zabavam in hvaležna sem vsakomur, ki mi da tisto energijo, ki me pohvali … Rada sem pristna, rada se pogovarjam z vsemi, ki se želijo pogovarjati z menoj in nekaj dobim iz tega dialoga.

Si denarno nagrado investirala v zasebne užitke ali v show?

Predvsem v zasebne zadeve. V nastope sem vložila ogromno truda in volje, da sem jih sploh lahko izpeljala. Vsak nastop me je veliko stal: dala sem šivati vse obleke, ob meni je bila vedno moja ekipa, ki je skrbela zame – stilistka, maskerka in koreografinja, ki me spremljajo še danes. Z delom denarja sem si privoščila počitnice, za deset dni sem šla v Grčijo, v »svoj rojstni kraj«. Nekaj denarja je šlo tudi v dragovstvo, v nove nastope.

Je zmaga na lanskem drag showu pripomogla k večji prepoznavnosti, si dobivala ponudbe za nastope?

Da, ponudb je bilo ogromno, vseh niti nisem mogla izkoristiti. S Fedoro so naju vabili na Nizozemsko, na Eurovision Song Trans Festival, a nisva zbrali dovolj sponzorskih sredstev, odpovedala sem tudi Hrvaško, nastopala pa sem v Grčiji. Tujina se še vedno zanima zame, te ponudbe nameravam še izkoristiti. S Fedoro bova septembra začeli z nečim novim, grob koncept že obstaja, ampak sedaj še ne bi razkrila podrobnosti, bo pa zelo zabavno, nekaj, česar v Sloveniji še ni bilo. Boste pa pravočasno obveščeni o tem.

Če lahko razkrijem eno od pikantnosti iz zaodrja lanskoletnega drag showa, potem ne morem mimo tvojega lulanja v kozarec.

(Smeh.) To sem pa že čisto pozabila! Točno, ja! (Smeh.) Bila sem v obleki, ki je bila tako ozka, da je nisem mogla sleči, vzelo bi mi vsaj dvajset minut. In sem pač počepnila in lulala v kozarec. Tako je bilo. Afrodita je lulala v kozarec. Glej, da bo na jumbo plakatu! (Smeh.) Letos mi je najbolj ostalo v spominu, da so me enkrat prinesli na oder, ker je bila obleka tako tesna, da nisem mogla po stopnicah. Pa enkrat sem sedela še pri lučkarju v kabini, ko mi je tonski mojster že spustil glasbo. In sem odbrzela dol, pograbila lasuljo in se skoraj spotaknila na oder. Ogromno je primerov, ko si Afrodita zadnjo minuto lepi nohte. Na zadnjem showu se je menda vse »moje premoženje« videlo skozi pajkice – vsi so vse videli! Potem je kolegica tekla domov po črne tangice, da smo omilili situacijo. Teh anekdot je nešteto, na koncu se vse konča s smehom.

Kako pa je z definicijami oziroma etiketami? Kako se definirata Luka in Afrodita? Kakšna je vajina spolna identiteta in spolna usmerjenost?

Afrodita se identificira kot dragica, kot dobra dragica, Luka je moški, ki je za potrebe nastopa preoblečen v žensko. Spolna usmerjenost … Hja, Afrodita je strejt, Luka je pa tipičen gej. In svojega življenja ne bi zamenjal z nikomer, ker sem preveč ponosen na vse, kar imam, česar drugi – sploh homofobi – nimajo. Všeč mi je, da znamo stopiti skupaj. Sicer ne pogosto, ko je treba, pa znamo. Kot Luka sem zelo ponosen, da sem del gejevske skupnosti; razkrit sem že od osmega razreda. Razkrijem se lahko vsakomur, ki k meni pristopi s spoštovanjem. Če pa kdo pride napadalno, arogantno, si mislim: »Kdo si ti, da bi ti moral razkrivati svojo zasebnost? S kakšno pravico drezaš vame?« Če kdo pristopi na tak način, poskrbim, da »potegne kratko«.  

*Zvizniti lulček pomeni, da lulček zaviješ tako, da se ga ne vidi izpod gvanta. Sklepam, da je glagolnik od »zvizniti« pač »zvizanje« (op. a.).

Tags from the story
Written By
More from Lothar Orel

Foto razkritje 12

[desno zgoraj] Mojca Koželj, 33, zobozdravnik, ustvarjalka lezbičnih filmov Vstaje Lezbosov, queer....
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja