Zabavno poigravanje s spolom: Slovenia’s Next Best Drag 2

DRAG

Po decembrskem začetku nove sezone v klubu K4 je transvestitski šov Slovenia’s next best drag v polnem zagonu. Za nami so že štirje tekmovalni večeri, ki s svojo igrivostjo neposredno razkrivajo resnico o spolu in spolni identiteti: vse je performans, ki svoje ideje črpa iz bolj ali manj aktualne popularne kulture. Očiten cilj šova je podiranje tabujev, kar se najbolj jasno odraža v vulgarnem humorju voditeljice Anastasie, ki skupaj s tekmovalci in zvezdniško žirijo daje šovu zabavljaški značaj, primeren za sledeča poplesavanja pozno v noč.

V januarju so nam tekmovalci, Leon, Taii, Eros in Cara, postregli z balkanskimi ritmi. Tako smo imeli priložnost opazovati imitacijske nastope Letečih odredov, Tošeja Proeskega, Luka Nizetiča in Novih fosilov. Žirija v sestavi Biljane Kuzmanović, Katje Fašink in Nuške Drašček tokrat ni imela zahtevnega dela, saj so se, zaradi odsotnosti tekmovalke Josephine, v naslednji krog uvrstili vsi nastopajoči.

Tematika februarskega šova je bila v stilu Eme v skladu s takratnim aktualnim glasbenim in medijskim dogajanjem. Miloša Krajnca, direktorja Zavoda K6/4 in pevki Damjano Golavšek ter Darjo Švajger, ki so zasedali komisijske stolčke, ni dovolj prepričala Leonova imitacija Omarja Naberja, zato se je ta moral posloviti od nadaljnega sodelovanja.

Foto: Špela Macuh – ParadoXa (levo, marčevski šov), Nada Žgank/Memento (desno, januarski šov)

 Tekmovalna vročica šova postopoma narašča, saj je marec s seboj prinesel že polfinalni večer, kar je pomenilo, da so vsakemu od nastopajočih pripadali kar dve tekmovalni točki. Tako smo obiskovalci lahko uživali v vse bolj izpiljenih nastopih, ki so zavzemali široko glasbeno paleto: od gejevske klasike It’s raining men, preko temačnega Marilyna Mansona, pa vse do rock balad skupine Nicelback. V finale se je takoj uvrstila Cara, medtem ko se je žirija (Brigita Šuler, Ota Roš in Jernej Lev Dermota), zaradi izenačenega aplavza gledalcev, odločila, da nadaljevanje omogoči tudi Erosu in Taiiu. Tudi ta večer je z glasbenimi točkami povezovala lanskoletna zmagovalka Afrodita, ki ji je tokrat priskočila na pomoč lanskoletna polfinalistka Fedora.

Nekoliko bolj kritičnemu gledalcu se ob vsem tem verjetno utrne vprašanje, kaj se zgodi s slovenskim transvestizmom, ko ugasnejo žarometi in luči v Štirki naznanijo konec žura. Ali zanj obstaja prostor tudi zunaj zabavljaških nastopov in gostilniških šal? Zdi se, da je to vprašanje tema za druge, manj zabavne večere …

Tags from the story
More from Mihael Topolovec

Zame je odgovor analiza

INTERVJU Intervju z Matjažem Lunačkom S predlogom vlade RS o spremembi družinskega...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja