Akademija za demokracijo podprla Družinski zakonik

LenartSkof

LenartSkofV izjavi za javnost pri Akademiji za demokracijo poudarjajo, da je družinsko življenje v neki skupnosti temelj demokratičnega življenja, zato so javno podprli sprejetje novega Družinskega zakonika. Menijo, da je predlagana zakonodajna rešitev boljša od dosedanje pravne ureditve in se tem primeren temelj za urejanje družinskih razmerij.

V izjavi so zapisali, da sprejetje DZAK podpirajo, ker na celovitejši način ureja področje družinskih razmerij, hkrati pa upošteva družbene spremembe, ki so nastale v času trajanja ZZZDR (Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih), dognanja teorije družinskega prava, ustavnopravne smeri, ki so se pokazale ob nekaterih odločitvah ustavnega sodišča, kakor tudi razvoj prava prek sodne prakse. V dinamiki sprejemanja sprememb družinske zakonodaje se zrcalijo tudi širše družbene spremembe in vrednote, ki vplivajo na percepcijo družinskega življenja, odnosov med spoloma ter istospolnih razmerij.

Poudarjajo spremembe na boljše, ki se odražajo v konceptualno ustreznejšem pojmu starševske skrbi, ki nadomešča dosedanji institut roditeljske pravice, in izraženi vlogi otroka kot subjekta družinskopravnih postopkov. Največji napredek po njihovem mnenju pa je zajet v poglavju o ukrepih za varstvo koristi otroka. Pozdravljajo tudi ureditev pojma družine, istospolne skupnosti in posvojitve, ki je po njihovem mnenju tako pravno kot vrednotno simbolno boljša in ustreznejša kot doslejšnja pravna ureditev.

Na fotografiji dr. Lenart Škof, predsednik Akademije za demokracijo.

Izjava Akademije za demokracije >>>

Written By
More from Uredništvo

OZN izdala prvo poročilo o LGBT pravicah

Organizacija združenih narodov je včeraj izdala prvo poročilo o človekovih pravicah gejev,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja