YHD odločno ZA

logo_YHD

logo_YHDDružinski zakonik podpirajo tudi pri YHD – Društvu za teorijo in kulturo hendikepa. Njihovo izjavo podpre objavljamo v celoti.

“V YHD se od vedno zavzemamo za spoštovanje človekovih pravic in enakih možnosti, zato se nam zdi odločna podpora družinskemu zakoniku povsem logična posledica naših dolgoletnih prizadevanj. Gre za enakopravnost, gre za posodobitev mnogih postopkov, ki gredo v korist zaščite otrokovih pravic, še posebej tistih najbolj ranljivih in izpostavljenih, saj bolje ureja rejništvo, možnost posvojitve, ukrepanje v primeru hudih zlorab…

Oglašamo se, ker so se v zadnjih dneh nekatere invalidske organizacije odločile dati izjave proti Družinskemu zakoniku, ker naj ta ne bi omenjal posebej invalidov oz. invalidnih otrok. Ne razumemo zakaj morejo biti le-ti obravnavani posebej ali drugače in zakaj bi ta splošen zakon moral urejati področja drugih specifičnih zakonov, ki so že v veljavi in se s tem zakonom ne ukinjajo. Otroci se smatrajo kot taki, do izpolnitve 18. leta starosti; tisti starši, ki jim je podaljšana roditeljska pravica zaradi specifičnih razlogov po drugih zakonih, bodo to pravico še vedno ohranili. Vsekakor pa menimo, da je v nasprotju s človekovim dostojanstvom, če se odrasle osebe naziva (in obravnava) kot otroke.

Vemo, da Družinski zakonik prinaša veliko novih pridobitev za otroke in vse oblike družinskih skupnosti ter pomeni občuten napredek v izenačevanje možnosti, povečanje pravičnosti družbe ter spoštovanje človekovih pravic.”

ZA kolektiv YHD, Klaudija Poropat

Izjava za javnost YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa >>>

Written By
More from Uredništvo

Pop nation – 12 12. 2014

Vroče priprave na zimske radosti so v polnem razmahu. Z vami bosta...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja