Dan vidnosti transspolnih oseb in časovnica zgodovine transspolnosti

Cox 330

Dan vidnosti transspolnih oseb oz. Transgender Day of Visibility – TDoV je dan posvečen proslavljanju obstoja in dosežkov transspolnih oseb ter osveščanju o diskriminaciji, s katero se soočajo transspolne osebe širom po svetu.

Dan vidnosti transspolnih oseb se obeležuje vsako leto 31. marca. Leta 2010 ga je v Kanadi ustanovila trans aktivistka Rachel Crandall, in sicer kot odgovor na pomanjkanje praznikov znotraj skupnosti LGBT, ki so posvečeni transspolnim osebam. Edini tovrstni dogodek je namreč predstavljal Dan spomina na žrtve transfobije – dan posvečen vsem transspolnim žrtvam, ki so bile umorjene zaradi transfobije – ki pa ne naslavlja živečih pripadnic_kov transspolne skupnosti in njihovih dosežkov. Dan vidnosti transspolnih oseb je torej dan, ko pokažemo svojo podporo trans skupnosti, čigar namen je osvetliti in proslaviti dosežke transspolnih oseb po vsem svetu, hkrati pa naslavljati cisseskizem in transfobijo skozi ozaveščanje o tematiki transspolnosti.

V obdobju zadnjih nekaj let je v medijih in na splošno v družbi moč opaziti vse večjo prisotnost tematik transspolnosti in cisspolne nenormativnosti ter transspolnih oseb: od aktivistk_ov, transspolnih otrok, igralk_cov in pisateljic_ov, do športnic_kov. Zdi se, da transspolne osebe še nikoli prej niso bile tako vidne kot so sedaj.

Kljub temu pa je pomembno omeniti, da transspolnost nikakor ni pojav oziroma spolna identiteta, ki se je pojavila šele v zadnjih nekaj desetletjih. Transspolne osebe so bile vedno prisotne. Kar se je spreminjalo, je predvsem pojmovanje transspolnosti in status, ki ga je imela glede na družbo in kulturo in na zgodovinsko obdobje. Ste vedele_i naprimer, da je egiptovska kraljica in faraonka Hačepsut nosila “moška” oblačila in brado? Ali da so bile začetnice Stonewallskega upora trans ženske, med njimi Sylvia Rivera in Marsha P. Johnson, ki sta ustanovili tudi STAR (Street Transvestite Action Revolutionaries), prvo transaktivistično organizacijo, ki je nudila pomoč brezdomnim mladim kraljicam preobleke in temnopoltim trans ženskam?

Dober prikaz nekaterih transspolnih oseb, dogodkov in dosežkov si lahko ogledate na spodnji povezavi. Časovnica zgodovine transspolnosti prikazuje prisotnost transspolnosti v raznih oblikah skozi velik del zgodovine. Posamezni izrazi s časovnice so sicer problematični oziroma zastareli, vendar pa je to predvsem odraz hitrosti, s katero se v zadnjih nekaj desetletjih razvija področje znanja o transspolnosti, z njim pa tudi terminologija.

Ob tokratnem Dnevu vidnosti transspolnih oseb velja čestitati vsaki posamezni osebi, ki je do sedaj doprinesla k vidnosti ali vključenosti trans oseb, in pa predvsem transspolnim osebam samim. Še posebej me veseli, da se tudi v Sloveniji končno odpira prostor za trans osebe in povezane tematike, predvsem pa, da se počasi ustvarja trans skupnost, kjer se transspolne osebe lahko družijo, povezujejo in posledično prispevajo k temu, da se končno naslavljajo tudi potrebe transspolnih oseb. Naj zaključim s citatom Laverne Cox (na fotografiji), ki je trans aktivistka in igralka, znana predvsem iz serije Orange Is the New Black, kjer je upodobila trans žensko: “Revolucionarno je za vsako transspolno osebo, da se odloči biti vidna v svetu, ki nam pravi, da ne bi smele obstajati.”

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Ana Grm

Protirasistična fronta brez meja: Begunke_ci dobrodošle_i

V Evropi poteka vojna proti begunkam_cem. Ukrepi številnih evropskih držav so zaskrbljujoči...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja