Drugo branje Družinskega zakonika

drugaobravnava

drugaobravnavaDanes se je končal drugi dan že zdaj maratonske razprave ob drugem branju predloga Družinskega zakonika, ki poteka v Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Včerajšnja razprava, ki se je vrtela zgolj okrog prvega člena zakonika, ki govori o tem, kaj zakonik ureja, je namreč trajala dobrih osem ur. Današnja razprava se je vrtela okrog drugega in tretjega člena Družinskega zakonika, ki govorita o definiciji družine in zakonske zveze. Opozicijski stranki SDS in SLS predlagata, da se v Družinskem zakoniku ohrani definicija zakonske zveze in družine iz leta 1976, ko je bil sprejet zdaj veljavni Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, koalicijske stranke pa opozarjajo, da so trideset let stare definicije zastarele in izključujejo različne oblike družin, med drugim tudi istospolno družino.

Množični mediji so obširno poročali o razpravi, prepis seje pa bo kmalu na voljo na spletnih straneh Državnega zbora, zato naj tu navedemo le nekaj opažanj. Današnja in včerajšnja razprava sta potekali na relativno visokem nivoju in vsi prisotni so zagotavljali, da s homoseksualnostjo nimajo težav (no, vsaj na deklarativni ravni). Vsebinsko stvari niso prinesle ničesar novega – vse je bilo že velikokrat slišano in preigrano v dosedanji javni razpravi o tem vprašanju. Nasprotniki in zagovorniki zakonika iz civilne družbe so ugotovili, da se lahko pogovarjajo med seboj  in da nekateri nasprotniki celo podpirajo možnost posvojitve otroka s strani drugega partnerja v istospolni partnerskih skupnosti (t.i. second parent adoption). Vsekakor pa nasprotujejo skupni posvojitvi otroka s strani istospolnih parov in imenovanju zveze dveh moških ali dveh žensk zakonska zveza.

Poslanec Marijan Križman (SD) je dejal, da ga je strokovna in utemeljena razprava zagovornikov Družinskega zakonika iz civilne družbe še bolj prepričala v to, da je sprejetje Družinskega zakonika potrebno in da je predlog dober, Marjan Pojbič (SDS) pa se je vprašal, če niso predstavniki civilne družbe, ki zagovarjajo Družinski zakonik, kar sami pisali ta zakonik, ker ga tako strokovno in utemeljeno zagovarjajo. No, vseeno bo glasoval proti Družinskemu zakoniku.

Uvodno besedo pri predstavitvi Družinskega zakonika je imel minister dr. Ivan Svetlik in med njegovim govorom je nekomu, ki očitno ni bil v dvorani, začel zvoniti telefon. Glasba, ki se je oglasila kot zvonjenje telefona (in telefon je zvonil neverjetno dolgo) je bila uspešnica Novih Fosilov »Šuti moj dječače plavi«. Na koga je vse to letelo, ni jasno, saj ima večina razpravljalcev temne ali sive lase … ali pa jih skorajda nima več. No, zagotovo bo ob vsej razpravi o novem Družinskem zakoniku marsikomu odpadel še kakšen las.

Današnja razprava o drugem členu Družinskega zakonika je bila prekinjena in poslanci niso glasovali še o nobenem amandmaju. Seja se bo nadaljevala konec maja. [Foto: delo.si]

Več:

Časopis Dnevnik >>>

MMC >>>

Delo >>>

Delo (Tiskana izdaja) >>>


 

 

 

 

Written By
More from Uredništvo

Judith Reisman na Hrvaškem povzročila medijski hurikan

Prejšnji teden je na povabilo poslanske skupine HDZ v saboru (hrvaški parlament)...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja