V Nemčiji biološko in socialno starševstvo enakovredno

brigite

brigiteMaja letos je sodišče v Schweinfurtu v Nemčiji odločilo, da pritožnica K. ne sme posvojiti biološkega otroka svoje življenjske partnerice L., kljub temu, da je v posvojitev privolil tudi biološko oče otroka in da se je s tem strinjala socialna služba. Avgusta pa je Ustanov sodišče Zvezne republike Nemčije razveljavilo omenjeno sodbo in istospolnim parom dovolilo, da posvojijo biološkega otroka svojega partnerja.

Sodišče v Schweinfurtu je trdilo, da nemška ustava ne omogoča izenačitve biološkega in socialnega starševstva, nemško ustavno sodišče pa je takšno interpretacijo zavrnilo in potrdilo, da je potrebno biološko in socialno starševstvo obravnavati enakopravno.

Istospolnim parom v Nemčiji je pravica do posvojitve otrok omogočena od leta 2005, vendar gre zgolj za pravico enega partnerja do posvojitve otroka (vendar ne biološkega otroka svojega partnerja), medtem ko je drugi partner lahko prosil za pravico do skrbništva nad otrokom. Še naprej ostaja nepriznana pravica do skupne posvojitve otrok, čeprav se nemška ministrica za pravosodje Brigitte Zypries (na sliki) zavzema za to pravico. Pred kratkim je namreč predstavila rezultate študije o istospolnih družinah, ki je pokazala, da je razvoj otrok v istospolnih družinah enako skladen kot razvoj otrok v raznospolnih družinah. Zypries na osnovi te raziskave zaključuje, da ne obstaja nikakršen razlog, da istospolnim parom ne bi bile dovoljene skupne posvojitve.

Upamo, da se bo naša politika zgledovala po nemškem pravu. To vsekakor ne bi bilo prvič.

Več:

LSVD & Family >>>

Odločba sodišča >>>

Written By
More from Uredništvo

Prvi januarski ples (vstop v 2012)

ŠKUC – Kulturni center Q (klub Tiffany) in ŠKUC LL (klub Monokel)...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja