Enake pokojnine?

stari

stariMedtem ko danes v parlamentu poteka drugo branje Družinskega zakonika, se na ravni EU stvari po pravnih poteh hitro premikajo v smer, ki jo predvideva tudi nov Družinski zakonik. Prejšnji teden je namreč sodišče EU v Luksemburgu odločilo, da morajo biti istospolni pari pri obdavčitvi in izračunu pokojnin obravnavani enako kot poročeni heteroseksualni pari.

Sodišče je o tem odločalo zaradi pritožbe nemca Juergena Roemerja, ki je bil od leta 1950 do leta 1990 zaposlen kot uradnik v Hamburgu, od leta 1969 pa je živel skupaj s svojim partnerjem. Ko je Nemčija leta 2001 sprejela zakon o registraciji partnerske skupnosti , sta se registrirala. Roemer je tega leta svojega delodajalca pozval, naj mu ponovno izračuna višino zneska pokojnine, ki jo prejema iz dodatne pokojninske sheme. Poročeni upokojenci namreč spadajo v ugodnejšo oziroma manj obdavčeno kategorijo – Roemer bi tako na mesec dobil 300 eurov več pokojnine.

Njegova prošnja je bila zavrnjena – in zavrnjen je bil tudi na vseh nemških sodiščih, tako da je njegov primer romal vse do evropskega sodišča, kjer je trdil, da so mu bile kršene pravice iz direktive Sveta EU o splošnih okvirih enakega obravnavanja pri zaposlovanju in delu.

Sodišče v Luksemburgu je pritrdilo argumentom Roemerja in potrdilo, da v nemški zakonodaji med istospolnimi partnerskimi skupnostmi in heteroseksualnimi zakonskimi zvezami s pravnega vidika ni praktično nobene bistvene razlike več, zato tovrstne zveze ne bi smele biti obravnavano različno. Sodišče je potrdilo, da je bil Roemer diskriminiran na osnovi svoje spolne usmerjenosti.

Več:

Odločitev sodišča >>>


Written By
More from Uredništvo

Za vse družine

Sliko je narisala Luna Woelle, potem ko so v šoli govorili o...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja