Grožnje s smrtjo zaradi razkritja

jason-collins 330

jason-collins 330Prvi outirani gej v skupinskem športu v ZDA Jason Collins, ki je v ponedeljek razkril svojo spolno usmerjenost, je od takrat na svoj Twitter profil prejel ploho žaljivk, pa tudi številne grožnje s smrtjo.

Collins je spregovoril o svoji spolni usmerjenosti, potem ko je za revijo Sports Illustrated dejal: »Sem 34-letni center v ligi NBA. Sem temnopolt. In sem gej.«

Na ta račun so sledili mnogi tviti s smrtnimi grožnjami košarkarju. V športnikov bran so se na drugi strani pojavila številna sporočila, ki pa so prav tako vsebovala besede, kot je »ubij se« ipd.

Kljub žaljivim odzivom je športnik prejel na tisoče sporočil podpore: od ameriškega predsednika Baracka Obame in prve dame Michelle Obama, nekdanjega predsednika, Billa Clintona, soigralcev, trenerjev, predsednika lige NBA do številnih drugih.

V svojem prvem intervjuju, odkar je razkril svojo identiteto, je Collins dejal, da upa, da bodo tudi ostali profesionalni športniki in športnice sledili njegovemu zgledu. Kasneje je še odkril, da je nosil ševilko dresa 98 v znak tihe podpore gejevski skupnosti.

Leta 1998 je bil namreč ugrabljen, mučen in brutalno umorjen študent univerze v Wyomingu, Mathew Shepard. Njegov umor je eden najbolj znanih homofobnih zločinov iz sovraštva v ZDA.  Istega leta je bil ustanovljena tudi organizacija Trevor Project, ki mladim, ki se težko soočajo s svojo spolno usmerjenostjo, nudi podporo v krizi in podporo pri preprečevanju samomorov.  

Nekateri so športnikovo razkritje sprejeli z neodobravanjem, kot je konservativni radijski voditelj Rush Limbaugh, ki je obsodil predsednika Obama, ker je košarkarja podprl.

Martin Gramc

Vir:
PinkNews >>>
Business Insider >>>

Written By
More from Uredništvo

Četrtkovi dialogi: Mingl večer

Že dolgo niste igrali Taroka? Mogoče želite preživeti večer ob svečkah, igranju...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja