Simbolno prizananje L in G partnerstev

lezbicni_par

lezbicni_parGoriška pokrajinska uprava v Italiji je sprejela sklep, s katerim priznava istospolne partnerske zveze, poroča Primorski dnevnik, ki izhaja v okviru slovenske narodne skupnosti v Italiji. Uprava s predsednikom Enricom Gherghetto je v sklepu zapisala, da je naloga pokrajinske uprave tudi ta, da zagotavlja vsem državljanom in državljankam iste civilne in socialne pravice, ne glede na njihovo spolno usmerjenost. (No, tega s tem sklepom niso dosegli.)

Lezbični ali gejevski par, ki bi si želel priznanja svoje zveze, bo na pokrajinski upravi po novem lahko zaprosil za brezplačno potrdilo o svojih zvezi (sicer brez vsakršne zakonske vrednosti), ki ga bo podpisal predsednik ali njegov namestnik po srečanju s parom. Za potrdilo bodo lahko zaprosili vsi polnoletni dražvljani in državljanke, prošnje pa bodo na upravi sprejemali tudi po elektronski pošti.

V Primorskem dnevniku so še zapisali, da se Goriška pokrajina “s tovrstnim naprednim in pogumnim sklepom pridružuje državni mreži javnih uprav, ki si prizadevajo za boj proti diskriminaciji zaradi spolne usmerjenosti RE.A.DY.”  Obenem se s sklepom obvezuje, da bo spodbudila sodelovanje s krajevno skupnostjo lezbijk, gejev, biseksualnih in trans oseb (LGBT) in ovrednotila njene aktivnosti ter pripomogla k razvoju “vzgojnih smernic”.

Kakšne so te »vzgojne smernice«, ni jasno. Bomo pa v uredništvu Narobe spremljali dogajanje na zahodni strani namišljene meje. Držimo pesti, da v Italiji ne bo ostalo le pri simbolnem priznanju istospolnih partnerstev v nekaterih pokrajinah in da je sklep goriške pokrajinske uprave korak v pravo smer, ki mu bo(do) hitro sledil(i) drug(i), vse do popolne enakosti pri sklepanju zakonskih zvez. Seveda lahko problematiziram korakanje v pravo smer, ker vem, da je možen tudi skok v pravo smer. Ampak za skok goriška pokrajinska uprava potrebuje politično voljo iz Rima.

In ker že pišem o konservativnem institutu, ena kleno provincialna metafora. Lahko se zgodi, da bo ob branju te novice kdo vzkliknil staro slovensko modrost: »Bolje vrabec v roki, kot golob na strehi.« Legitimno. Samo nikoli se ne dovolite prepričati, da ne morete ali niste vredni zgrabiti tistega goloba na strehi. Če si seveda želite vseh teh ptičev.

Eva Gračanin

Goriška pokrajina priznava istospolne partnerske zveze (Primorski dnevnik) >>>

Osnovne informacije o mreži RE.A.DY >>>

Written By
More from Uredništvo

Delavnica o knjigi

BuQve – LGBTIQ literatura in kultura v okviru projekta Ljubljana – svetovna...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja