V Splitu napadli skupino lezbijk

kafana_split

kafana_splitPred malo več kot tednom dni je bila v Splitu organizirana parada ponosa , ki jo je varovalo več kot 900 policistk in policistov. Tako je minila brez nasilja. Včeraj v zgodnjih jutranjih urah pa je skupina najmanj šestih moških na Bačvicah v Splitu fizično in verbalno napadla skupino šestih deklet, ki so jih napadalci prepoznali kot lezbijke.

Dekleta so se v nedeljskih zgodnjih jutranjih urah vračale z rojstnodnevne zabave. Ko so šle mimo skupine moških pred kavarno Žbirac, so jih ti začeli žaliti. Dekleta so nadaljevala svojo pot, ko je eden od omenjenih moških fizično napadel eno izmed njih. Napadalcu so se pridružili še ostali in tepli dekle, ki je ležalo na tleh. Med drugim jo je eden izmed napadalcev s kolenom udaril v glavo. Po tem udarcu se ni mogla več pobrati s tal.

Ena od deklet je poklicala policijo in skušala posneti napad z mobilnim telefonom. Medtem so napadalci fizično in verbalno lotili še ostalih deklet iz skupine. Ko so zaznali, da je ena od njih poklicala policijo in da nasilje snema, so ji vzeli mobilni telefon in pobegnili.

Približno deset minut po prijavi nasilja policiji sta prišla dva policista, pred katerima je eden od napadalcev še naprej žalil dekleta. Policista sta ta verbalni napad ignorirala, čeprav so imele izjave značilnosti sovražnega govora. “Tepli smo vas prejšnje leto in tepli vas bomo še naprej,” je samo ena od izjav, ki jih je pred policistoma izrekel napadalec. Ko je ena od deklet policista opozorila na napadalčeva dejanja, jo je eden od policistov porinil tako močno, da je padla na tla.  Na policijski postaji so dekleta želele prijaviti policista, ki je bil nasilen, vendar je ta isti policist zagrozil dekletu.

Za hrvaški novičarski portal Queer.hr je ena od napadenih deklet dejala, da so vsa dekleta prejela zdravniško pomoč ter da so vso potrebno dokumentacijo in dokaze posredovale odvetniški ekipi društva Kontra iz Splita, ki je tudi soorganizator parade ponosa v Splitu.

Predstavnica za odnose z javnostmi iz splitsko-dalmatinske policijske uprave  je dekleta pozvala, da se zglasijo na policijski upravi, da jim razložijo, kako lahko podajo pritožbo na policijski postopek. Policija je že začela s preiskavo o domnevni nezakonitosti v policijskem postopku.

Na fotografiji kavarna Žbirac, pred katero so bila napadena dekleta. Foto: Dina J.

Eva Gračanin

Napadnute lezbijke v Splitu (Queer.hr) >>>

Poročilo o splitski paradi ponosa 2012 >>>

Written By
More from Uredništvo

Nov družinski zakonik izenačuje raznospolne in istospolne pare

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bo jutri predstavilo nov predlog...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja