Kratke zgodbe Suzane Tratnik v italijanščini

tratnik

tratnik

Kratke zgodbe Suzane Tratnik prevedene v italijanščino, kmalu pa tudi nove kratke zgodbe v slovenščini.

Ravnokar je izšel nov prevod proze Suzane Tratnik Massima discrezione pri italijanski glbt-založbi Zoe Edizioni, ki je pred dvema letoma izdala tudi kratke zgodbe Braneta Mozetiča Passion, za jesen pa napovedujejo še prevod zgodb Gojmirja Polajnarja.

Zbirka Massima discrezione, poimenovana po zgodbi Diskretnost zajamčena, prinaša izbor trinajstih kratkih zgodb iz zbirk Pod ničlo, Na svojem dvorišču in Vzporednice. Zgodbe je prevedel Luka Pieri.

Doslej je bilo že nekaj del Suzane Tratnik prevedenih v tuje jezike, tako je Unterm Strich (Pod ničlo) izšla pri avstrijski založbi Milena Verlag, ki je pozneje izdala tudi njen roman Mein Name ist Damian (Ime mi je Damjan). Ta roman je izšel še v češčini, slovaščini in srbščini. Sicer pa je posamezne kratke zgodbe Suzane Tratnik najti tudi v albanščini, angleščini, bolgarščini, hrvaščini, japonščini, litovščini, madžarščini, makedonščini, nizozemščini, romunščini in španščini.

Pri domači založbi ŠKUC-Lambda bo letos izšla tudi nova kratkoprozna zbirka Dva svetova. Suzana Tratnik napoveduje, da bo dvanajst kratkih zgodb iz Dveh svetov povezovala lezbična tematika skozi prizmo srednješolskega, študentskega in »odraslega« življenja, a tudi širših družbenih in aktivističnih vprašanj, ki za protagoniste niso ločena od njihovega vsakdanjega preživetja. »Na prvi pogled veliko zgodb o ljubezenskih pripetljajih,« pravi Tratnik, »ki pa so vseskozi močno povezana z osebnimi, družbenimi, političnimi in še kakšnimi okoliščinami, v katerih jih doživljajo junakinje, ki so nenehno na previsu med getoiziranim in večinskim, tujim svetom. Rdeča nit Dveh svetov pa aludira tudi na razlike med banalnostjo vsakdana in prirejenimi predstavami o njem in nenazadnje na medsebojno različnost, ki jo začutimo ob slehernem srečanju z drugim.«

Se že veselimo branja!

Written By
More from Uredništvo

Deset let paradiranja

Včeraj se je z otvoritvijo razstave »Deset let parade ponosa« začel paradni...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja