Leto in 6 mesecev zapora za napadalce na Cafe Open

cafe

cafeNa Kazenskem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani je danes potekala zadnja obravnava v zvezi z napadom na Cafe Open ob lanskem dnevu državnosti. Sodišče je vse tri obdolžence Marka Kousa, Jana Strenovca in Jerneja Šercerja spoznalo za krive. Vsi so bili obsojeni na leto in 6 mesecev zapora.

Obsojeni so bili zaradi storitve kaznivega dejanja spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti v sostorilstvu po IV. in I. odstavku 297. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) v zvezi s členom 20. KZ-1. Obdolženci niso bili spoznani za krive kaznivega dejanja nasilništva po II. in I. odstavku 296. člena KZ-1  ter kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po II. odstavku 314. člena KZ-1  zvezi s členom 20. KZ-1.

Obsojenim bodo v izrečeno kazen šteli čas pripora in hišnega pripora. Kous je tako že opravil približno 8 mesecev kazni, Stenavec in Šercer pa dobre štiri mesece kazni.

Sodišče je v zvezi z odškodninskim zahtevkom oškodovanca Mitjo Blažiča  napotilo na pravdo. Blažič pravi, da je s sodbo zadovoljen.

Sporočilo sodišča je jasno: nasilnega izražanja sovraštva do katere koli skupine v Sloveniji ni moč tolerirati.

Odvetniška pisarna Peter Mele, ki je zastopala Blažiča, je s sodbo okrožnega sodišča zadovoljna. »Se več,« dodajajo. »Prepričani smo, da so tako policija, ki je storilce izsledila, tožilstvo, ki je vložilo obtožbo in sodišče, ki je na osnovi zbranih dokazov in prič razsodilo, v javnost poslali pomembno sporočilo: spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti v naši državi ne bomo tolerirali. Gre za kazniva dejanja, storilci katerih bodo pripeljani pred sodišče in obsojeni. Hkrati upamo, da bo razsodba spodbudila vse žrtve homofobnega nasilja, da bodo tovrstna dejanja prijavljali in tako aktivno prispevali k oblikovanju družbe ničelne tolerance do sovraštva, nasilja in nestrpnosti.«

Več:

Članek iz Dela >>>

Prva obravnava v zadevi Cafe Open >>>

Druga obravnava v zadevi Cafe Open >>>

 

 

 

Written By
More from Uredništvo

Pop nation – 26. 9. 2014

Nepozabnim petkovim dogodivščinam v klubu Tiffany ni videti konca! Za petkovo dozo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja