Festival Merlinka ponovno v znamenju nasilja

merlinka 2014

V soboto je med debato v sklopu mednarodnega queerovskega festivala Merlinka v Sarajevu nekaj maskiranih osebk napadlo udeležence in udeleženke festivala v kinu Kriterion. Po debati, ki je sledila filmu, so napadalci vdrli v prostor in pri tem lažje poškodovali dve osebi. Po dogodku so organizatorji in organizatorke za tisti dan odpovedali vse prireditve, intervenirala je tudi policija, poškodovanim pa je bila nudena pomoč

David Barth, direktor Ameriške agencije za mednarodni razvoj (USAID) v Bosni in Hercegovini (BiH), je dejal, da je incident absolutna sramota in da nekateri ne razumejo koncepta človekovih pravic, pri čemer je izpostavil vprašanje, zakaj pripadniki in pripadnice ministrstva za notranje zadeve sarajevskega kantona niso prisostvovali dogodku.

Mary Ann Hennessey, vodja urada Sveta Evrope, je dogodek označila kot sramoten, saj je bil očitno poln sovraštva in netolerantnosti. Hkrati je izrazila zadovoljstvo, ker je bil naslednji dan pred Kriterionom policijski avtomobil.

Srđan Dizdarević je kot predsednik Helsinškega komiteja v BiH je kritiziral nedelovanje policije, saj je bilo po njegovih besedah kaj takega tudi pričakovati. Sam dogodek je označil kot škandalozen. in Sarajevo pa po njegovem mnenju ne prenese različnosti.

Predrag Kojović, član predsedsva Naše stranke, socialno-liberalne multietične bosanskohercegovske stranke, se je odzval, rekoč, da ni razumljivo, zakaj policija ni bila pripravljena in kaj takega tudi ni predvidela.

Naj spomnimo, da se festival Merlinka odvija v Sarajevu in Beogradu, kjer se je leta 2009 tudi prvič organizirali. Festival promovira lgbt-kulturo in -pravice, predvajajo pa se predvsem filmi, ki redko dosežejo širše občinstvo.

Tovrstni incident ni bil prvi, leta 2008 je namreč okoli deset huliganov prekinilo otvoritev festivala v Sarajevu in napadlo nekaj gostov in gostij.

Letos so nasilneži ponovno dokazali, da ni problem v homoseksualnosti, ampak v homofobiji.

Viri:

Napaden tudi srbski gejevski aktivist

Med neposredno napadenimi je bil tudi znani gejevski aktivist in medijskih komentator iz Srbije Predrag Azdejković. Kot je povedal za spletni portal Kurir.rs je skupina dvajsetih pripadnikov Bosanske nacionalne fronte vdrlo na javno tribuno. »Poškodovana je moderatorka tribune, jaz pa sem v redu. Uspel sem se ubraniti …« je napad opisal Azdejković. Dodal je, da je bil napad najavljen na Facebooku in da so v sporočilu pozivali na linč. Kljub temu in pozivom organizatorjev in organizatork policija ni hotela zavarovati dogodka.

Eva Gračanin

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Martin Gramc

Bodi moje telo – fašistoidno

Moj  odnos do lastnega telesa ni bil nikoli enostaven ali sprejemajoč in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja