Konec zbiranja podpisov za razpis referenduma

podpis
Iz Koalicije “Za otroke gre!” sporočajo, da ne bodo več zbirali podpisov za razpis referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Marca so namreč v štirih dneh že zbrali 48.146 overovljenih podpisov, kar presega z zakonom določenih 40.000 podpisov volivk_cev.

Če bodo v koaliciji zahtevo za referendum vložili še ta teden, lahko pričakujemo, da bo referenduma med 6. in 20. decembrom. Kot smo že poročali, se je danes uradno začelo nadaljevanje zbiranja podpis za referendum.

Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivk_cev, ki so veljavno glasovale_i, pod pogojem,  da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivk_cev. Tako določena referendumska večina (t. i. kvorum zavrnitve) predpostavlja dvostopenjsko ugotavljanje referendumskega izida. Najprej je treba ugotoviti, ali se je večina volivk_cev, ki so veljavno glasovali na referendumu, izrekla proti zakonu ali ne. Če ta večina ni dosežena, zakon ni zavrnjen in se lahko razglasi. V nasprotnem primeru, če je večina volivcev glasovala proti zakonu, je treba ugotoviti, ali ta večina predstavlja najmanj petino vseh volilnih upravičenk_cev v Republiki Sloveniji. Za zavrnitev zakona na referendumu morata namreč biti izpolnjena oba pogoja, to je relativna večina in kvorum zavrnitve.  To pomeni, da mora proti noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih glasovati 344.000 volilnih upravičenk_cev, da bi bila novela zavrnjena. Za primerjavo marca 2012 je za Družinski zakonik glasovalo 228.414 ljudi, proti pa 276.548.

 

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Globalna raziskava: 67 % vprašanih se (močno ali nekoliko) strinja, da bi se morale človekove pravice nanašati tudi na LGBTI

ILGA, mednarodna organizacija za pravice LGBTI, je objavila rezultate nove letne raziskave,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja