Končno: prva baltska parada ponosa

vilniusPo vseh zapletih se je včeraj, 8. maja 2010, v prestolnici Litve končno odvila prva baltska parada ponosa, ki se jo je udeležilo okoli 400 ljudi, varovalo pa na stotine policistov. Ti so uspešno zadrževali več kot 1000 ljudi, ki so se zbrali v protest proti paradi ponosa. Protestniki so s seboj nosili velike križe in homofobične transparente ter udeležencem in udeleženkam parade obmetavali z žaljivkami. Policija je morala uporabiti tudi solzivec, saj so nekateri protestniki v udeležence parade metali kamenje. Vsaj dvanajst protestnikov je policija pridržala.

rgin-right: 5px; float: left;” class=”outline” alt=”vilnius” src=”images/stories/Image/blog/vilnius.jpg” height=”167″ width=”250″ />Po vseh zapletih se je včeraj, 8. maja 2010, v prestolnici Litve končno odvila prva baltska parada ponosa, ki se jo je udeležilo okoli 400 ljudi, varovalo pa na stotine policistov. Ti so uspešno zadrževali več kot 1000 ljudi, ki so se zbrali v protest proti paradi ponosa. Protestniki so s seboj nosili velike križe in homofobične transparente ter udeležencem in udeleženkam parade obmetavali z žaljivkami. Policija je morala uporabiti tudi solzivec, saj so nekateri protestniki v udeležence parade metali kamenje. Vsaj dvanajst protestnikov je policija pridržala.

Parade, ki je bila že večkrat načrtovana, a vedno prepovedana ali onemogočena, so se udeležili tudi tuji diplomati in predstavniki Evropskega parlamenta. Vytautas Valentinavicius, eden od organizatorjev parade, je uspeh dogodka označil kot pomemben in odločen korak naprej k večji strpnosti.

Parado, ki so jo organizirale nevladne organizacije iz Litve, Latvije in Estonije, je omogočila odločitev vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo odločitev višjega sodišča, da se parado prepove zaradi varnostnih razlogov. Aktivisti so odločitev višjega sodišča označili za homofobično, saj naj bi sodišče z domnevno skrbjo za javno varnost opravičevalo homofobijo. S tem se je strinjalo tudi vrhovno sodišče, ki je menilo, da mora Litva v skladu z Evropsko konvencijo človekovih pravic omogočiti pravico do miroljubnega javnega zborovanja.

Več:

Več o odločitvi sodišča >>>

Kratek video posnetek s parade >>>

Uradna stran parade >>>

Written By
More from Uredništvo

Moralna panika

Vabljeni na okroglo mizo Moralna panika in Družinski zakonik. V torek, 12. oktobra...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja