KUD France Prešeren za naslednjih 100 let

KUD FP logo

Zagnane prostovoljke in prostovoljci legendarnega KUD-a France Prešeren, ki je gostil tudi množico lgbt-dogodkov, so se odločili zagnati strateško donacijsko akcijo Za naslednjih 100 let!, s katero želijo zbrati sredstva za poplačilo dolga in ohranjanje avtonomnega kulturnega prostora. Njihov cilj kratkoročni cilj je KUD do začetka zimskega obdobja v čim večji meri razbremeniti dolgov, vsaj tistih nujnih, poplačilo katerih bi omogočilo nadaljnje obratovanje. »Kreativnost in srčnost KUD-a je enkratna in mnogotera. Ne dovolimo, da za prihajajoče, sedanje in konec koncev tudi pretekle generacije za vedno propade nekaj, kar je sooblikovalo slovenski kulturni prostor skorajda 100 let,« so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

Pojasnili so tudi, da se dolg kopiči že od leta 1993, s čimer so redno seznanjali zainteresirane javnosti ter odločevalke in odločevalce. Po sosledju dogodkov in političnih odločitev, ki so negativno vplivali na proračun KUD-a, se je lani Mestna občina Ljubljana, njihov največji javni sofinancer, odločila da ne bo več sofinancirala njihovega programa, ker naj ta ne bi ustrezal kriterijem »odličnosti« oziroma, kot so zapisali, »aktualni kulturni oblasti tako ljubi “kreativni industriji”, ki pogosto služi le gospodarju – kapitalu.«

Kljub finančnim in drugim težavam so v letu 2013 še dolgo nadaljevali z neokrnjenim programom. Letos pa kljub vsemu in ravno zato udejanjajo »krizen« in kot so zapisali »odmeven program s pomočjo sorodnih nevladnih organizacij in ustvarjalcev«. (Najbrž tudi ustvarjalk.).

Zatrjujejo, da se v KUD-u oblikuje ekipa, ki bo KUD ohranila kot pomembno umetniško, kulturno in socialno platformo z odprto in neizključevalno politiko, kot bogato stičišče najrazličnejših kulturno-umetniških zvrsti ter ustvarjalk in ustvarjalcev ne glede na uveljavljenost ali generacijsko pripadnost. Pri ustvarjanju KUD tako išče širše in sodobnejše kreativne platforme, nove možnosti povezovanja s posamezniki, posameznicami, skupinami in institucijami.

Realno ocenjujejo, da prisotni volja in energija nista dovolj, da je treba postoriti še marsikaj v iskanju novih rešitev za financiranje programov in vzdrževanje hiše na Karunovi 14. »To pa ne bo šlo brez angažiranja in pomoči širše zainteresirane javnosti ter nujne finančne injekcije za preživetje,« so še pojasnili.

Več o tem, kako se lahko vključite v donacijsko akcijo Za naslednjih 100 let!, si lahko preberete na spletni strani www.kud.si (stolpec na skrajni desni). Do konca avgusta pa se lahko udeležite tudi katerega izmed dogodkov v sklopu tradicionalnega Trnfesta.

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Danska prva država v Evropi, ki zagotavlja pravno priznanje spola brez klinične diagnoze

Pred dvema tednoma je danski parlament sprejel zakon, s katerim olajšuje pravno...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja