Le Zbor s Katjušo na olimpijske igre

Le Zbor - Katjusa

 

Ob otvoritvi Olimpijskih iger v Sočiju je prvi lezbični in feministični zbor v jugovzhodni Evropi Le Zbor objavil video za pesem Katjuša, ki ga je naslovil To Russia with love (V Rusijo z ljubeznijo). Z videom so članice zbora izrazile solidarnost z LGBT-državljani in državljankami Rusije in preostalih delov sveta. Video je režiral Tomislav Fiket, posnel ga je Jovan Kliska, zmontiral pa Fran Sokolić.

Pod objavo na spletnem portalu YouTube so zapisale, da bi bil video v Rusiji najbrž označen za homoseksualno propagando in zato prepovedan. Tako je, so še zapisale Le Zborovke, Katjuša v začetku leta 2014 spet postala ruska uporniška pesem.

Katjuša je sicer ruska pesem o dekletu, ki herepeni po svojem ljubem, ki je v vojski. Zložil je Matvej Blantner leta 1938, čeprav je melodijo že leta 1922 uporabil Stravinski v operi Mavra. Besedilo je napisal Mihail Izakovski. Po glavni junakinji so na žalost poimenovali tudi večcevne raketomete, ki jih je razvila in v več vojnah uporabila Sovjetska zveza.

Pesem je priljubljena pri različnih zborih. Bralcem in bralkam Narobe bloga bo morda znana izvedba Komabinatk, ženskega pevskega zbora, ki poje pesmi upora iz vsega sveta.

Video je vsekakor vreden ogleda in deljenja prek speta. Všečkamo.

 

Viri:
Written By
More from Eva Gračanin

Nova knjiga Suzane Tratnik

V zbirki Vizibilija založbe ŠKUC je izšel niz v širši javnosti morda...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja