Legalizacija istospolnih porok v Veliki Britaniji

Same sex marriage 330

V zgornjem domu britanskega parlamenta so poslanke in poslanci podprli vladni predlog o legalizaciji istospolnih porok. Da bo zakon stopil v veljavo, ga mora podpisati še kraljica Elizabeta II. kar je pa zgolj formalnost.

Od naslednje pomladi naprej se bodo istospolni pari v Walesu in Angliji lahko legalno poročali, medtem ko je Severna Irska osnutek zakona zavrnila, Škotska pa je trenutno v postopku legalizacije istospolnih porok. Po odobritvi zakona v britanskem parlamentu 30 % Evropejcev in Evropejk živi v državah, ki omogočajo poroke tudi istospolnim parom.

Borec za človekove pravice Peter Tatchell je v svoji izjavi povedal, da ta poteza britanske vlade pomeni poraz diskriminacije ter zmago ljubezni in porok. Po 21. letih kampanje, v kateri so se borili za pravice LGBT oseb, so sedaj končno na pragu legalizacije porok za vse. Kljub temu Tatchell izpostavlja, da še vedno ni popolne enakopravnosti zakonskih zvez. Zato, pravi Tatchell, njihova kampanja še ni zaključena, saj nova zakonodaja vključuje šest diskriminatornih točk, ki jih bodo poskušali spremeniti.

Gabi Calleja iz mednarodne LGBT organizacije ILGA – Europe pa je izjavila, da gre za zgodoviski trenutek. Po njenem mnenju je zakonska zveza institucija, ki so jo več stoletij oblikovale in preoblikovale različne tradicije, običaji in interpretacije. Razprave, ki so vodile do legalizacije istospolnih porok, so pokazale, da so britanska družba ter politiki in političarke sprejeli spremembo, ki je nadgradila zakonsko zvezo tako, da je ta sedaj enakopravno odprta in dostopna za vse, v imenu pravice in človekovih pravic.

Sprejetje zakona je razveselilo množico podpornikov in podpornic istospolnih porok, ki so se zbrali pred parlamentom, nasprotniki in nasprotnice pa na srečo niso poskrbeli za noben incident ali izgred. V primerjavi s Francijo, ki je podoben zakon sprejela pred tremi meseci, obravnava predloga zakona v britanskem parlamentu med Otočani in Otočankami ni povzročila tolikšnih napetosti in nasprotovanj, kar bi si lahko vzela za zgled marsikatera druga država, vključno s Slovenijo.

 

Viri:
Advocate.com >>>
Rtvslo.si >>>
Pink News >>>

More from Urška Balažic

Irska transseksualka dosegla pravno priznanje spola

Lydia Foy (na fotografiji) je končala svojo dolgotrajno pravno bitko na irskih...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja