Irska transseksualka dosegla pravno priznanje spola

Foy

Lydia Foy (na fotografiji) je končala svojo dolgotrajno pravno bitko na irskih sodiščih in dosegla pravno priznanje svojega spola.

Irska zobozdravnica, dr. Foy, je že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja začela s pravnim postopkom za priznanje njenega spola in izdajo rojstnega lista, na katerem bi bil označen ženski spol. Njena bitka se je vlekla skozi tri desetletja. V tem času si je v treh različnih pravnih postopkih na številnih sodiščih prizadevala za uradno priznanje svojega spola. Včeraj, 28. oktobra pa je vlada končno privolila v pripoznanje njenega spola.

Država se je zavezala k sprejetju osnutka zakona o priznanju spola, ki trans osebam omogoča pravno zaščito. Osnutek zakon, ki je bil prvič objavljen junija letos, bi približal irsko zakonodajo zakonodajam preostalih držav, ki imajo tovrstno pravno zaščito trans oseb že vključeno, vsebinsko pa bo obsegal pravno priznanje spolov trans oseb v vseh državnih zadevah, pred javnimi organi, civilnimi in gospodarskimi pravnimi osebami Trenutno irska zakonodaja ne vključuje nobenega postopka, s katerim bi lahko prepoznali, da se trans osebe ne identificirajo s spolom, ki jim je bil pripisan ob rojstvu.

Odvetnik Nicholas Butler je povedal, da je irska vlada izrazila namen, da se osnutek zakona objavi do konca leta in da imajo trden namen, da se uzakoni kar najhitreje v letu 2015. Michael Farrell iz Centra za brezplačno pravno pomoč je izjavil, da je zmaga Lydie Foy dobrodošel, čeprav prepozen, zaključek 17 let trajajočih pravnih postopkov, s katerimi je želela doseči zgolj to, da se ji uradno prizna spol, ki ga živi že 24 let.

Foy čestitamo za zmago in hkrati občudujemo njeno vztrajnost, s katero je pokazala, da se splača vztrajati pri svojih načelih. Upamo, da bo predlog zakona o priznanju spola trans oseb kar najhitreje sprejet in da bodo trans osebe na Irskem in seveda tudi povsod drugje končno dobile vse pravice, ki jim pripadajo.

Vir:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Evropsko sodišče za človekove pravice objavilo pregled dela sodišča v obdobju od 1959 do 2014

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je pred kratkim javno objavilo poročilo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja