Na Islandiji s tožbo proti prepovedi darovanja krvi gejev in biseksualnih moških

darovanje krvi

Islandec Troy Michael Jonsson se je odločil vložiti tožbo proti Islandiji, s katero želi doseči odpravo prepovedi darovanja krvi gejev in biseksualnih moških, saj meni, da gre pri tem za jasen primer diskriminacije.

Po trenutni islandski zakonodaji moški ne smejo biti krvodajalci, če imajo spolne odnose z drugimi moškimi, saj naj bi pri njih obstajala večja možnost, da so okuženi z virusom HIV. Po mnenju Jonssona je trenutno velika potreba po krvi za transfuzijo, konkreten argument proti temu, da bi kri darovali geji in biseksualni moški, pa ne obstaja. Prepoved darovanja krvi homoseksualnih in biseksualnih moških je primerjal s prepovedjo darovanja krvi določenih etničnih skupin. Povedal je, da njihova kri ni okužena in da gre za primer diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti.

Jonssonov odvetnik je povedal, da je pravni primer v obdelavi in da je vsaka darovana kri pregledana, zaradi česar ni razloga za prepoved darovanja. Odvetnik je še dodal, de je prepoved v nasprotju z islandsko ustavo in članstvom države v Organizaciji združenih narodov.

Islandska zakonodaja na področju krvodajalstva v veliki meri spominja na slovensko, saj tudi pri nas moški, ki imajo spolne odnose z drugimi moškimi, ne smejo darovati krvi. Čeprav prepoved izvira še iz časov, ko se je aids napačno dojemalo kot izključno bolezen homoseksualcev, kljub vsem nasprotnim dokazom in ugotovitvam do spremembe zakonodaje še vedno ni prišlo. Upamo, da bo Troy Michael Jonsson na sodišču uspešen in bo dosegel odpravo ne samo diskriminatorne, temveč tudi škodljive prepovedi darovanja krvi in da bo s tem prispeval k temu, da tudi v drugih državah tovrstne tematike ponovno pridejo na dnevni red.

Vir:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Mlade rime – ja, in?

V ponedeljek, 9. junija, sta premierno združila moči Društvo Parada ponosa ter...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja