Mlade rime – ja, in?

Foto

V ponedeljek, 9. junija, sta premierno združila moči Društvo Parada ponosa ter projekt Mlade rime in zgodil se je uspešen literarni večer z naslovom Mlade rime – ja, in?, na katerem se je skupno predstavilo kar 14 literatk in literatov, za popoln zaključek večera pa je poskrbel DJ program Threesomepop. Izmed 14 bralk in bralcev se jih je kar 5 opogumilo in odločilo za nastop na dogodku samem. Del nastopajočih pa so predstavljali mladi avtorji in avtorice, ki smo jih preko natečaja pozvali, da se prijavijo in predstavijo s svojo poezijo in prozo.

Za nekatere avtorice in avtorje je bil nastop na Mladih rimah – ja, in? prvi nastop in seveda smo ponosni na njih, da so premagali (začetno) tremo in strah ter se odločili javno, pred zadovoljivo veliko publiko, predstaviti svoje delo. In s tem tudi (večji ali manjši) del sebe.

Seveda opisani literarni večer ni bil samo literarni večer, ampak mnogo več. Avtorska dela so bila pretežno obarvana z LGBT tematiko, zato avtorji in avtorice niso predstavljali samo svojega ustvarjanja, temveč je bila na nek način to vsekakor tudi oblika njihovega lastnega razkritja. Veseli smo, da so se nastopajoče in nastopajoči počutili dovolj varni v krogu obiskovalk in obiskovalcev, da so se »razgalili« s svojim literarnim ustvarjanjem. Skozi svoja dela z LGBT tematiko so literatke in literati predstavili svoje občutke, doživetja, spomine, razmišljanja ter še in še.

Nedvomno so tovrstni literarni dogodki pomemben del boja za enakopravnost LGBT skupnosti. Skozi literaturo se že od samega začetka izražajo družbene kritike, občutki in doživetja, slabe in dobre izkušnje ter nenazadnje vizije, ideje in želje ter zahteve za v bodoče. Kot pravi politično sporočilo letošnje Parade ponosa, si moramo enakopravnost izboriti, svobodo si moramo pa vzeti. In ravno literatura je in je bila skozi preteklost gonilo družbenih sprememb. Danes nismo več podvrženi cenzuri v prvotnem smislu, knjig se v teh časih pač ne spodobi več sežigati. Zato je cenzura postala veliko bolj subtilna in ravno tako, če ne še bolj, uspešna. Kako? Z ignoranco in zapostavljanjem literarnega in nasploh umetniškega ustvarjanja manjšin in vseh skupin, ki so jim tako ali drugače kršene pravice. In kako se bomo proti temu borili? Z uspešnimi literarnimi dogodki, kot so bile ponedeljkove Mlade rime – ja, in?, na katerih je bilo slišanih 14 oseb, ki so se predstavile s svojimi deli in pokazale, kaj znajo, kako se počutijo in kako čutijo. Potrudili se bomo tudi, da to ne bo osamljen dogodek, ampak se bo nadaljeval, da bo LGBT tematsko obarvana literatura slišana jasneje in prebrana pogosteje.

 

Vir:

Povezava do dogodka >>>

 

Tags from the story
More from Urška Balažic

Italijanska učiteljica izgubila službo, ker naj bi bila lezbijka

Učiteljica po imenu Silvia, ki je 5 let poučevala na italijanski katoliški...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja