Nagrada za otroško LGBT literaturo

tango1

tango1Združenje ameriških knjižnic (American Library Association) poleg preostalih nagrad za najboljša dela v literaturi za otroke in odrasle od letošnjega leta naprej podeljuje tudi nagrado Stonewall za otroško in mladinsko književnost. Nagrada naj bi počastila izjemna literarna dela v angleškem jeziku, ki otroke in mladino seznanjajo z LGBT izkušnjami. Nagrada Stonewall že štirideset let obstaja v kategoriji književnosti za odrasle, letos pa se ji je prvič pridružila nagrada za otroško in mladinsko literaturo. Nagrado je dobila knjiga Nicka Burda “The Vast Fields of Ordinary”.

Knjige z LGBT vsebinami se sicer pogosto uvrščajo visoko na lestvicah knjig, zaradi katerih se starši in učitelji najpogosteje pritožujejo, jih kritizirajo in grozijo z njihovim umikom s knjižničnih polic. Med leti 2007 in 2009 je na vrhu te lestvice kraljevala tudi v slovenščino prevedena pravljica In s Tango smo trije (And Tango Makes Three), zgodba o dveh homoseksualnih pingvinih, ki postaneta starša.

fieldsPri ALA so povedali, da »v tej državi milijoni otrok odraščajo v istospolnih družinah, prav tako pa je veliko mladih gejev in lezbijk, ki se včasih počutijo osamljeni. Ponuja se nam odlična priložnost, da tem mladim ponudimo možnost branja o drugih, ki so jim podobni.« Nagrade, sicer imenovane The Youth Media Awards, podeljujejo januarja, poleg že omenjenih pa literarna dela med drugim tekmujejo tudi v kategorijah Afro-ameriške književnosti in otroških avdio knjig.

Anamarija Šporčič – Janis

Več:

The Vast Fields of Ordinary >>>

In s Tango smo trije >>>

Recenzija knjige In s Tango smo trije v Narobe (na koncu strani) >>>

Written By
More from Uredništvo

Odziv nadškofije na sklep goriške uprave

»Atentat na družino« je mnenje, ki ga ima goriška nadškofija o sklepu...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja