Prepoved objavljanja »gejevskih seznamov«

ugan

uganUgandsko sodišče je izdalo začasno odredbo, ki ugandskemu tabloidu Rolling Stone prepoveduje objavljanje seznamov in fotografij ljudi, ki naj bi bili geji. Tabloid je dan pred tem objavil podatke domnevnih gejev in pozval bralce, naj jih prijavijo policiji, obljubili pa so tudi objavo stotih imen »vodlinih gejev« v državi. Imena in priimke so opremili s fotografijami in naslovi gejev in lezbijk, ob strani pa zapisali »Obesite jih!«. V začasni odredbi sodišča so zapisali, da Rolling Stoneu prepovedujejo nadaljnje objavljanje imen in fotografij ljudi, »za katere se domneva, da so geji, lezbijke ali homoseksualni na splošno«.

Od izida prvega seznama v omenjenem tabloidu so bile po besedah aktivistov za pravice istospolno usmerjenih napadene vsaj štiri osebe (ali so bili geji, lezbijke, ali »homoseksualni na splošno«, nam ni uspelo izvedeti), čeprav urednik tabloida to zanika. Uredništvo bo odločitev sodišča spoštovalo, vendar bodo po lastnih besedah še naprej obsojali homoseksualnost, le da ne bodo več objavljali podatkov in slik.

Trenutno je v ugandskem parlamentu v presoji zakon, s katerim želijo omogočiti kaznovanje homoseksualnosti s smrtjo. Uganda je pretežno krščanska dežela, kjer ima velik vpliv predvsem ameriška evangeličanska cerkev. Kar dve tretjini ugandskih kristjanov bi želelo, da bi njihova zakonodaja temeljila na Svetem pismu in skupaj z ugandskimi politiki in pridigarji si že več let prizadevajo za strožje kazni za homoseksualnost. »Ponosni smo na to, kar smo naredili,« je povedal urednik spornega tabloida Giles Muhame. [Foto: BBC]

Več:

“Ne-zahodni” svet in homoseksualnost: poskus razumevanja >>>

Written By
More from Uredništvo

Pop nation – 5. 9. 2014

Nov mesec, nove zabave v Klubu Tiffany. V tokratni petkov POP NATION...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja