Napadalcem na Cafe Open zmanjšali kazni

bl

blMarca lani je ljubljansko okrožno tožilstvo tri napadalce na Cafe Open leta 2009 obsodilo na leto in pol zapora. Obtoženi – Marku Kous, Janu Stenovec in Jernej Šercer – so se na obsodbo pritožili. Kous se je pritožil zaradi »zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja ter kršitev določb kazenskega postopka in kazenskega zakona« in predlagal oprostitev obtožbe. Stenovec je predlagal, naj mu sodišče druge stopnje izreče milejšo kazensko sankcijo, Šercer pa je vložil pritožbo zaradi »bistvenih kršitev postopka, kršitve kazenskega zakona, zmotne ugotovitve dejanskega stanja in zaradi odločbe o kazni in stroških postopka« in predlagal, da ga sodišče oprosti, njegovo dejanje opredeli kot kaznivo dejanje razžalitve in zadevo vrne sodišču prve stopnje ali pa naj obtožencu izreče pogojno obsodbo oziroma mu namesto zaporne kazni določi delo v splošno korist.

Višje sodišče je ohranilo obsodilno sodbo in zavrnilo prekvalifikacijo v pogojno kazen. Zavrnilo je tudi izločitev DNK profila enega od obdolžencev, je pa vsem trem znižalo izrečeno kazen. Kousa in Stenovca je sodišče druge stopnje obsodilo na sedem mesecev zapora, Šercerja pa na pet. Kousu tako ne bo več treba za zapahe, saj je kazen že odslužil v priporu, medtem ko sta preostala dva v priporu preživela slabih pet mesecev.

Sodišče je prav tako ugodilo pritožnikom v ugovoru, da je sodišče prve stopnje zmotno ugotovilo, da so napadalci uporabili pridevnik »hudičevi« (»pedri hudičevi«), saj iz pričevanj prič in žrtve ni razbrati, da bi napadalci omenjeno besedo uporabili. Uporabil jo je le oškodovanec Mitja Blažič (na sliki takoj po napadu), ki je vpil: »Prokleti hudiči, zakaj to počnete?«. Sodišče druge stopnje je zato besedo »hudičevi« brisalo iz obsodbe.

Omenjena obsodba je – ne glede na zmanjšanje kazni – izredno pomembna. Gre za prvi primer obsodbe javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti na osnovi spolne usmerjenosti v Sloveniji.

Več:

Napad na Cafe Open >>>

Tiskovna konferenca po napadu na Cafe Open >>>

Tiskovna konferenca po napadu na Cafe Open >>>

Peticija proti homofobiji + podpisi >>>

Obsodba napadalcev na Cafe Open na prvi stopnji >>>

Protest pred sodiščem >>>

 

Written By
More from Uredništvo

Zaskrbljeni za prihodnost družine

V igro proti novemu Družinskemu zakoniku je vstopil tudi zavod Iskreni.net, ki...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja