Hammarberg proti homo- in transfobičnemu nasilju

hami2

hami2Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Thomas Hammarberg je v posebni izjavi za javnost pozval vse članice Sveta Evrope, naj preprečijo vsakršno homofobično in transfobično nasilje v svojih državah. To, kar se je zgodilo v Splitu, Beogradu, Vilni in drugod po Evropi, ni sprejemljivo. »Lokalne oblasti morajo zagotoviti mirno izvedbo parad ponosa,« je zapisal Hammarberg in pozval evropske politike, naj vprašanje homofobije in trasfobije obravnavajo resno.

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice je pred kratkim izdal posebno poročilo o stanju človekovih pravic glbt-oseb v vseh 47-ih članicah Sveta Evrope. V njem ugotavlja, da se homofobično nasilje na delovnem mestu in v šoli pojavlja v vseh članicah Sveta Evrope. Pet članic je v zadnjih petih letih onemogočilo uradno registracijo glbt-nevladnih društev, v treh članicah pa so poskušali kriminalizirati govor o homoseksualnosti, češ da gre za promocijo homoseksualnosti. Komisar za človekove pravice ob tem opozarja tudi na homofobične razprave v parlamentih, ko je govora o glbt-osebah.

Države članice se po mnenju Hammarberga nezadostno odzivajo na raziskave, ki kažejo, da mlade glbt-osebe prepogosto edini izhod vidijo v samomoru. Transspolne osebe so še posebej izpostavljene nasilju, saj so njihove pravice kršene na več področjih. V 29-ih članicah morajo za spremembo spola na uradnih dokumentih tudi operativno spremeniti spol, v 15-ih članicah pa od transspolnih oseb dodatno zahtevajo, da niso poročene oziroma se morajo razvezati, če želijo na dokumentih spremeniti svoj spol.

Hammarberg v svojem pismu poziva vlade, naj zagotovijo vse potrebne pravne in družbene spremembe, ki bodo glbt-osebam omogočile polno uživanje človekovih pravic. »To bo mogoče le tako, da bodo članice pokazale več politične volje za te spremembe kot do sedaj,« še dodaja Hammarberg.

Written By
More from Uredništvo

Pogovor z Gregoryjem Woodsom

Vstop v vojsko in poroka z narednikom? Bedarija! Gregory Woods, profesor, kritik...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja