Nova koalicijska pogodba tudi o odpravi neenakopravnosti istospolnih parov?

Za vse druzine

Predsednica vlade Alenka Bratušek danes na razširjenem koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju koaliciji strank, ki imajo v državnem zboru večino, predstavlja vsebino nove koalicijske pogodbe. Kampanja »Za vse družine! Za pravice otrok. Za človekove pravice.« poziva vse, da pišejo poslankam, poslancem, ministricam in ministrom in jih opomnijo, da trenutna zakonodaja istospolno usmerjenim državljankam in državljanom še vedno zanika nekatere temeljne socialne pravice, ki izhajajo iz istospolnega partnerstva.

Na profilu družbenega omrežja Facebook je objavljen osnutek pisma, ki ga lahko preoblikujete in pošljete omenjenim naslovnicam in naslovnikom. Pod osnutkom so tudi povezave, kjer so objavljeni ustrezni naslovi.

Sistemska diskriminacija istospolnih parov se pojavlja v več zakonih: v Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, Stanovanjskem zakonu, Obligacijskem zakoniku, Kazenskem zakoniku, Zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij, Zakonu o kazenskem postopku, Zakonu o splošnem upravnem postopku, Zakonu o pravdnem postopku, Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih itd. Pri Zakonu o registraciji istospolne partnerske skupnosti (ZRIPS) in Zakonu o dedovanju, pa sta bili neustavnosti dokazani celo na Ustavnem sodišču (U-I-425/06, U-I-212/10-15).

 

Viri:
Written By
More from Eva Gračanin

Podpornice in podpornike v državnem zboru držimo za besedo

Na nedeljskih predčasnih volitvah v državni zbor je, po delnih neuradnih rezultatih,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja