Po srečanju pooblaščenke za notranje zadeve EU s predstavnikoma ILGE-Europe in ruske LGBT mreže v Moskvi

Malstrom 330

 

Prejšnji teden se je v Moskvi na dvodnevnem obisku mudila Cecilia Malmström, pooblaščenka za notranje zadeve EU. Šlo je za redno letno srečanje med predstavniki in predstavnicami EU in njihovimi ruskimi kolegi in kolegicami, na katerem so v prvi vrsti razpravljali o sodelovanju EU in Rusije v boju proti organiziranemu kriminalu in terorizmu, med pogovori pa so se dotaknili tudi vprašanj o migraciji, vladavini prava, korupciji in problemom v zvezi z vizami.

Zaradi pritiska javnosti in smernic EU, ki v zadnjih letih veliko pozornosti namenja tudi boju proti diskriminaciji različnih manjšin, je Malmström v svoj program letos vključila tudi pogovore o stanju človekovih pravic manjšin v Rusiji, še posebej LGBT skupnosti. Ker je skupnost vse od junija lani, ko je Putinova vlada sprejela zvezni zakon o prepovedi homoseksualne propagande, stigmatizirana kot nekaj nenormalnega in nevarnega za otroke, se je Malmström v petek dopoldne v spremstvu Björna van Roozendaala, programskega direktorja ILGA-Europe, sestala tudi s predsednikom ruske LGBT mreže Igorom Kočetkovim.

Osrednja tema srečanja sta bili sistemska diskriminacija članov in članic ruske LGBT skupnosti in porast nasilja nad njimi, ki so ga zabeležile ruske in mednarodne LGBT organizacije v obdobju med junijem in decembrom lani. ILGA-Europe je ob tej priložnosti pripravila in objavila tudi podrobno poročilo na nekaj manj kot dvajsetih straneh, ki je od prejšnjega petka dostopno tudi na spletni strani organizacije (Poročilo >>>).

Medtem ko je bila Malmström po zaključku srečanja v svoji izjavi za medije bolj previdna, pa je Björn van Roozendaal neposredno pozval EU, naj z ozirom na trenutno stanje človekovih pravic v Rusiji do nadaljnjega prekine vsa pogajanja z ruskimi oblastmi o odpravi vizumov za potovanja med EU in Rusijo, saj »obstaja verjetnost, da bodo manjšinske skupine, ki bodo potovale v Rusijo, diskriminirane in stigmatizirane oz. dejansko brez zaščite pred organi pregona.«

Ali bo EU upoštevala Roozendaalov poziv ali ne, je nemogoče vedeti, toda dejstvo, ki se ga morajo zavedati vsi, je, da nevarnost pregona s strani ruskih oblasti zaradi »propagiranja« homoseksualnosti ne preži samo nad člani in članicami LGBT skupnosti, ampak tudi nad heteroseksualnimi posamezniki in posameznicami, ki bi zavestno ali ne na kakršen koli način »propagirali« homoseksualnost v Rusiji in s tem škodili ruskim otrokom. Kakor koli že, če se odpravljate v Rusijo, previdno in pazite, o čem govorite, kaj imate oblečeno, kako se vedete itn., da ne boste slučajno osumljeni homoseksualne propagande – karkoli naj bi to bilo!

Kristjan Šinkec

Viri:
Written By
More from Uredništvo

Danes hišna zabava v Tifli

Tiffany danes, petek, 11.09.2009 od 23h naprej Ob obletnici Metelkova mesta hišna...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja