V ZDA rekordna podpora istospolnim porokam

ZDA poroke

 

Ameriški raziskovalni center The Greenberg Quinlan Rosner Research je na pobudo organizacije The Human Rights Campaign (Kampanja za človekove pravice) v luči primera na Vrhovnem sodišču, ki bi lahko prinesel enakopravnost zakonskih zvez v 13 zveznih državah, kjer je sklepanje zakonskih zvez med istospolnimi pari še vedno prepovedano, izvedel raziskavo o deležu ljudi, ki podpirajo istospolne poroke.

Na vzorcu, ki so ga sestavljali potencialni volivci in volivke, so ugotovili, da 60 odstotkov vprašanih podpira poroke istospolnih parov in to tudi v državah, ki veljajo za bolj konservativne. 60 odstotna podpora je izboljšala celo lanski rekordni rezultat, ki je znašal 56 odstotkov.

V anketi so ugotovili porast podpore v skupinah, ki so istospolnim porokam praviloma nasprotovale: med katoličankami in katoličani je enakopravnost zakonskih zvez podprlo 66 odstotkov vprašanih, med starejšimi 48 odstotkov in med republikankami in republikanci 35 odstotkov.

Kot zanimivost velja izpostaviti tudi izsledek raziskave, da 46 odstotkov vprašanih trenutno pozna homoseksualni par, ki je sklenil zakonsko zvezo, kar je posledica sprememb zakonodaj v prid sklepanju zakonskih zvez istospolnih parov v več kot 20 državah med letom 2014.

Fred Sainz iz organizacije The Human Rights Campaign je ob tej priložnosti izjavil, da je omenjena raziskava še eden od pokazateljev, da je podpora enakopravnosti zakonskih zvez in LGBT-osebam v vseh državah v porastu. Dodal je še, da realno osem od desetih Američank in Američanov pozna LGBT-osebo in da skoraj polovica države pozna LGBT-osebo, ki je poročena ali v trdni zvezi. Nasilna retorika tako imenovanih voditeljev oziroma voditeljic v vedno manjši manjšini, ki nasprotuje enakopravnosti zakonskih zvez, je vedno bolj izolirana in v vedno manjšem stiku z ljudmi, celo z volivkami in volivci, ki načeloma podpirajo tradicionalno definicijo zakonske zveze.

Izsledki opravljene raziskave so nas izjemno razveselili in upamo, da se bo sprejemljivejše ozračje odražalo tudi na spremembah zakonodaj in omogočanju porok istospolnim parom v čim več državah. Želimo si, da bi bile čim prej tudi pri nas podobne enakopravnosti naklonjene razmere v družbi.

Vir:

Pink News>>>

 

Tags from the story
More from Urška Balažic

V ZDA pod pretvezo verske svobode sprejeli homofobni zakon

Kot poroča spletni portal mladina.si, je v ameriški zvezni državi Indiani guverner...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja